Национален протест за спиране на пръсканията с химически препарати и за създаване на Пчеларски борд е насрочен за днес в София пред сградата на аграрното министерство. Организатор е варненското Сдружение „Български Свободни Пчелари“.

Пчелари излизат отново на протест

За основните проблеми в сектора Agri.bg разговаря с Димитър Димитров от добруджанското село Славеево.

„Държава е абдикирала от нас, пчеларите. Оставила ни е на произвола да се спасяваме кой как може – и при опазване на пчелите, и при реализацията на меда. Ние сме в ръцете на търговците, които ни притискат и изкупуват от нас на безценица!”, казва стопанинът.

Той е категоричен, че цена от 3,20 лв./кг абсолютно не може да покрие разходите по едно пчелно семейство. Затова смята, че е крайно време е да има твърда държавна политика в сектора. 

„Пчеларите трябва да бъдат обгрижвани от държава така, както ние обгрижваме пчелите. Те са висши същества и това трябва да се разбере от всички”, подчертава Димитър и подкрепя колегите си от Варна, които чрез протестни действия искат да посочат проблемите в сектора. 

Димитър е започнал с един пчелен кошер преди 50 години. От тогава до скоро е отглеждал 130 пчелни семейства, които вече е намалил наполовина.

„За пчелите се грижим заедно с моята съпруга, но вече сме прехвърлили 70 години и за да се справим, трябваше да ги понамалим”, разяснява опитният пчелар.

Той с болка говори за промените, които наблюдава в сектора през последните 50 години.

„Тогава химията в селското стопанство не беше толкова популярна и пчелите бяха по-силни. С напредването на годините химичните препарати в земеделските култури повлияха върху здравето на пчелите. Сега е трудно дори за едно силно семейство да изкара зимата и да оцелее за следващата година”. 

Димитър споделя, че лично той няма щети от третирането на посевите или овощните градини. Но поведението на пчелите е различно по време на кампания, отчита стопанинът.

„Ако една пчела оцелее при пръскане на земеделските култури, то тя пренася отровата в кошера при питите и така се променя качеството на меда. Това влияе и върху нас, хората”, категоричен е пчеларят.

През април, когато масово цъфти рапицата и тя се третира, пчелите стават много агресивни. 

За да бъде рентабилно пчеларството, от три години опитният стопанин предлага меда си само на дребно, най-вече по фермерски пазари. В противен случай трябва да ликвидира още от кошерите, за да намали разходите. 

Подобна е позицията и на Красимир Костадинов, който отглежда 240 пчелни семейства по поречието на Суха река в Добруджа. Той е категоричен, че не може да се оцелее само с пчеларство.

„Изкупната цена е престъпно ниска. Тя трябва да бъде поне 5,50 лв./кг на едро, за да започнем да говорим за покриване на себестойност”, изчислява пчеларят.

Той е калкулирал, че при добив от 2 тона мед остават около 300 лева приход след изваждане на всички разходи.

„Всичко се диктува от търговците. Ние нямаме думата, а сме производители”, възмущава се още Красимир.