Пчелар от Добрич подготвя отворено писмо до министъра на земеделието Десислава Танева, с което да насочи вниманието към една от тревожните тенденции в сектора – масовият отказ от пчеларството. ​​​​​​

4,5 млн. лева пътуват по сметките на пчелари

„Болно ми е, когато почти всеки ден мои колеги взимат тежкото решение да продадат пчелите си и да се откажат”, споделя Красимир Костадинов. 

Повече от двадесет години той отглежда 240 пчелни семейства по поречието на Суха река в Добричка област.

„Имам познати, които изоставиха собствените си пчелини и отидоха да работят в Турция и Норвегия. Оказва се, че им е по-изгодно да работят там като пчелари, отколкото сами да произвеждат пчелен мед у нас, да имат собствен бизнес”, допълва още Костадинов.

Поредната неприятна новина е за продажбата на 200 кошера от негов колега.

„Това ме накара да потърся вариант да сигнализирам до управляващите, да потърся начин да се чуе гласът на обикновения пчелар”, емоционално заяви дългогодишният стопанин.

Красимир смята, че тази тревожна тенденция ще се задълбочава, тъй като проблемите в сектора се трупат с годините и остават нерешени.

„Да сте чували някой да търси да купи пчели и кошери? Не, нали. Докато вестниците са пълни с обяви за продажба на по 100-200-250 действащи пчелни семейства. Това е много тъжно”, не крие болката си стопанинът. 

В търсене на по-добри доходи и условия младите пчелари или бягат в чужбина, или се преориентират към друга по-доходоносна дейност. Изчисленията показват, че е по-изгодно да работиш на заплата, вместо да отглеждаш 200 пчелни семейства.

„Трудът на пчеларя се обезценява, същото става и с меда и пчелните продукти”, категоричен е още Красимир и посочва проблемите: „Първо – изисква се много за производството на качествен мед, второ – цената на килограм мед е много ниска, трето - огромни са усилията за опазването на пчелите”.

Самият той е категоричен, че ако трябва да се издържа само пчеларство, ще трябва да намали най-малко 10 пъти пчелина си и да си остави 20-ина кошера. 

Още преди година Красимир Костадинов излезе с редица предложения за промени в пчеларския сектор, които сега ще бъдат посочени в отвореното писмо до МЗХГ.

Едно от тях е за начина на субсидиране, който да бъде свързан с произведената продукция. Така няма да се получава изкривяване в сектора, като средствата отиват само в най-големите пчелини, а ще се стимулира производството.

Друго предложение на пчеларя е да се създаде стандарт „Български пчелен мед”.

Този продукт трябва да бъде добит у нас и задължително да отговаря на определени качествени показатели, които да се докажат в сертифицирана лаборатория. Така няма да се допусне сместването на българския мед с внесен от Украйна или Китай и да се срине както качеството, така и цената.