В момента изкупната цена на меда на едро е 3,60-3,80 лв./кг. Няма как да продам меда си на тази цена. Това е престъпление, заяви Красимир Костадинов, който отглежда 240 кошера край село Зимница по поречието на Суха река в Добруджа.

Отпускат 4,5 млн. лева de minimis за пчеларите

Изминалото лято е било оскъдно – и на прашец, и на прополис, и на мед. Въпреки това Красимир е доволен от това, което пчелите са направили.

„Извадихме твърде малко мед от акация – общо около 100 кг. Малко количество имаме и от липа и лавандула. Успяхме да наваксаме с пашата при слънчоглед и букет от седем вида растения”, обяснява пчеларят. 


Заради ниската изкупна цена Красимир ще реализира продукцията си само на дребно – по изложения, фермерски пазари и срещи.

„Прекупвачите вкарват пчеларите в един водовъртеж. Заради недооценяване на качествения мед и заради ниските изкупни цени, много колеги започват да дават захар и други подсилващи неща на пчелите. После търговците пак започват да говорят за качеството и така кръгът се затваря”, не крие разочарованието си от ситуация а у нас стопанинът. Той е категоричен, че родният мед може да има достойна цена, но сме пропуснали да утвърдим пред Европа стандарт „Български пчелен мед”, произвеждан по определени критерии и правила за качество, които да се определят от сертифицирана лаборатория.

Красимир дава за пример колегите си от Словения, които са защитили наименованието „Словенски пчелен мед” пред ЕС.

„Ако това беше станало у нас, щеше да бъде ясно и категорично, че този мед е качествен и отговаря на строги показатели. Така на външните пазари цената на българския мед щеше да е друга”, смята още Красимир Костадинов. 


Пчеларят е категоричен, че изкупната цена на меда трябва да е двойна на предлаганата в момента.

”Дори при 5,50 лв./кг са на ръба и едва могат да покрият себестойността на истински качествения мед”, смята още той и дава за пример страна като Ирландия, в която на едро пчеларите получават по 20 лв./кг.

„Ако изкарам например 2 тона мед и извадя разходите от тази цена, то ще останат средно по 300 лева на месец”, изчислява още Красимир.

Той е категоричен, че само с пчеларство не би оцелял. В противен случай ще трябва да намали броя на кошерите от 240 на 20.