Пчеларският сектор се разпада, пчеларите са демотивирани и мнозина се отказват. Не виждаме светлина в тунела. Така обобщи картината младият пчелар Мартин Петров от сдружение „Пчела Добрич 1946”.

Търси се работеща система за уведомяване на пчеларите

 

Изкупната цена на меда не само се е сринала под 3 лв./кг, но вече и никой не купува.

 

„Цената е жалка и обидна, паднала е дори на 2,50 лв./кг. Играем си на тото – 3,60 лв., 3,20 лв., 3,00 лв., а сега и по-малко”, не крие огорчението си фермерът.

По-едрите пчелари също не са продали продукцията си от тази година. По този начин с всеки изминал ден се трупат огромни загуби.

„Колкото по-голям е пчелинът, толкова по-ощетени са стопаните. Ако аз имам 50 кошера, имам едни разходи, но колеги с по 400 пчелни семейства вече изнемогват”, пояснява Мартин Петров.

„Загубите се трупат с всеки изминал ден, текущите разходи си вървят, но печалбата за стопанската година я няма”, не крие младият стопанин. „Пчеларството е рисков бизнес у нас. Пчеларят може да бъде ударен по много начини. Един от тях е цената и това се случва”, обобщава още Мартин Петров. Според него едва при 5,50 – 6,00 лв./кг за килограм мед пчеларството може да отбележи подем. 


Масовият отказ от пчеларство има нежелани последици. Заради изоставени на произвола на съдбата пчелини с по 20-30 кошера през настоящата стопанска година, започна инвазия на акари. Според прогнозите на пчелари от Добричка област напролет положението ще е още по-сериозно.

„Това се случва въпреки усилията ни да предпазим пчелите си”, коментира Мартин Петров.

„Чистим, водим борба с паразита, правим необходимото и в един момент настъпва реинвазия. Оказва се, че част от изоставените пчелини стават развъдници на този акар, който после напада и нашите пчели”, пояснява пчеларят. Паразитът става причинява за заболяването вароатоза, което може да отслаби пчелните семейства и да доведе до масовото им измиране. 


„Пчелите са индикатор какво се случва в природата, за нарушеното равновесие и нарушената цялост на процесите. Пчелите ни карат да се замислим, но дали всички го правят?”, пита младият пчелар.