Честите валежи в Германия през последните седмици изправят фермерите пред нови предизвикателства. Един от начините да се наторят навреме влажните полета е чрез помощта на дроновете. Летящите устройства предлагат редица предимства. Как обаче се осъществява торене с дронове - точно за това разказва мениджърът на ферма Петер Каим от Бранденбург, пише специализираният земеделски сайт Agrarheute. 

Разрешиха пръскането с дронове

Преди да се пристъпи към торене, добре е да се оценят внимателно площите, където това трябва да се направи. С дрон при влажни условия проверката се осъществява по-лесно. Точно това прави Петер Каим. Той заснема от въздуха своето поле с рапица с площ 27 ха. Снимките му разкриват точко къде има вода в момента на полето и къде броят на растенията на квадратен метър предполагат намеса. 

За Петер Каим внимателното планиране на полетите е много важно. То е от решаващо значение за оптимизиране на логистиката и минимизиране на празните полети. Поради ограничения обхват на батериите, е необходимо презареждане на място, например с помощта на мобилни генератори. 

Трябва да вземете предвид работната ширина и да изясните правните аспекти на полетите с дронове, казва Каим. Наскоро той е приложил 125 кг на хектар тор сс стабилизирана урея на поле с рапица. 

Колкото до разходите, те зависят от няколко фактора - от наличността на устройството, цената за покупка, производителността на площ, разходите за персонал за експлоатация и и зареждането на акумулатора и генератора. 

Важен фактор при торенето с дрон са уменията на фермера да управлява устройството. За да постигнете успех, трябва да знаете добре характеристиките на дрона. Петер Каим е използвал тор в торби от по 25 кг. С помощта на кофи го е пресипвал в дрона. Той е заложил на летящ апарат със специално изработен дозиращ вал, който доставя 200 грама/секунда урея. Съдържанието от 25 кг се разпръсна за около 2 минути. Ефективността на площта до голяма степен се определя от пълненето и смяната на батерията. Всеки процес на зареждане отнема около 1 до 2 минути. За непрекъсната работа е най-добре да разполагате с поне 6 батерии и 2 зарядни устройства. Времето за зареждане на батерията е около 20 минути с 3 kW мощност на зареждане. Батериите могат да се сменят по време на работа, като дронът не изисква рестартиране.




Вижте още:

6-те най-иновативни селскостопански робота на World Fira 2024

Сроковете през февруари – знайни и незнайни

2024 година: В сила са нови европейски правила за дроновете