Като всеки уважаващ себе си фермер и вие непрекъснато търсите начини да оптимизирате употребата на препарати и торове, почвените обработки, природните ресурси, човешкия фактор. С една дума, да пестите време и разходи, гарантирайки си добри добиви и по-висока добавена стойност.

За всеки ваш проблем има различни решения и технологии. Наричат ги прецизни, дигитални, иновативни, но зад тези думи отдавна вече не се крие нещо непознато и недостъпно. Обратно на очакванията, за да боравите с модерна техника, не са ви нужни много познания. Сякаш разучавате едно обикновено приложение на телефона – сваляте, разцъквате и сте готови. Дори децата знаят как се прави.

Именно такива решения за фермери, които да ви улеснят живота, представи НИК на своя щанд на международното изложение АГРА 2024 в Пловдив. Ето тяхната селекция от топ 10 решения за оптимизация на работните процеси според нуждите на вашето стопанство. За тях може да се разказва много, но тук ще маркираме само най-важното.

РЕШЕНИЯ ЗА ОПТИМИЗАЦИЯ НА КОЛИЧЕСТВОТО ПРЕПАРАТИ

1. Система Carbon Bee за селективно пръскане

Тази система може да се инсталира на множество марки и модели пръскачки. В основата на ефективната й работа е сканирането на полето в реално време. Монтираните на всеки 3 метра сензори разполагат с по 2 камери – мултиспектрална  и хиперспектрална.

Благодарение на вградения изкуствен интелект системата третира само таргетираните плевели и се влага препарат в точното количество и място. Със системата може да се намали използваното количество препарат с до 85%.

•    Green on Brown – при пръскане на стърнище, когато все още липсва развита култура, Carbon Bee вижда плевела и пръскачката третира само него;
•    Green on Green – системата „вижда“ плевела при вече развита култура;
•    Третият модел на работа позволява при разпознаване на по-голям плевел машината да пръска с двойна доза.

2. Агродронове XAG

За дроновете в земеделието вече отдавна не се говори в бъдеще време. Напротив земеделците имат все по-голям интерес към тези решения. Неслучайно вече близо две години НИК е представител на престижната марка XAG. Благодарение на своя внушителен 50-литров резервоар най-новият модел XAG P100 Pro позволява ефикасно напръскване дори при труднопроходими терени.

Когато има препятствия или почвата е прекалено влажна, една пръскачка би изпитала затруднения, докато дронът се справя отлично. Друго негово предимство е бързата смяна на батериите, а лесното управление е като детска игра – с един джойстик или напълно автономно движение чрез мобилно приложение.

РЕШЕНИЯ ЗА МЕХАНИЧНО ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПЛЕВЕЛИТЕ

3. Окопен култиватор Onyx на Kverneland 

Посетителите на АГРА 2024 за първи път имаха възможността да видят този нов инвентар в продуктовото портфолио на Kverneland. В комбинация със система за насочване Lynx култиваторът отстранява плевелите механично. Едно от предимствата му е висока адаптивност на работа при различна широчина на редовете благодарение на бързата адаптация и настройка на инвентара и модулната му концепция.

РЕШЕНИЯ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ НА КОЛИЧЕСТВОТО ТОРОВЕ

4. Tехнология Pudama

Технологията Pudama, която беше представена на пролетна сеялка Optima TF Profi, е ефикасна система за точково торовнасяне по време на сеитба, с която може да е постигне най-малко 25% спестявания. Какво означава това? При конвенционалния модел на работа торът се внася по цялата дължина на реда. При Pudama торът се поставя единствено в зоната на семето, където то може да го усвои. Благодарение на Pudama спестявате излишното количество тор, което няма как да бъде усвоено от семето. 

5. Торачка Kverneland – топ предпочитана марка сред земеделците

Торачката позволява изключително високо ниво на прецизност и изпълнение на променлива норма на торене. Важно предимство в модела, представен на АГРА, е технология iDC за интелигентен контрол на диска. Тя позволява двата диска да работят с различна скорост според зададената норма.6. Комплексна услуга AgroBalance 

Променливата норма на торене е обвързана с вземането на почвени проби, техния анализ в лабораторията на НИК Агросървис и изготвянето на препоръки за торене. Готовата карта се зарежда бързо посредством използваната навигация и се изпълнява прецизно от торачката. Благодарение на тази карта от почвените анализи и технологиите, вградени в машината, вие не торите навсякъде, а спрямо индивидуалните нужди на парцела и културите. Това означава, че разходите за тор се оптимизират максимално без това да влияе на развитието на културите. 

РЕШЕНИЯ ЗА КОНСЕРВАЦИОННО ЗЕМЕДЕЛИЕ

7. Стриптил култиватор StripCat и нотил сеялка mBoss на Agrisem

С култиватора Strip-Cat се постига необходимата ивична обработка за отлична предсеитбена подготовка. Освен запазване на почвеното здраве се оптимизират и разходите за гориво. Сеялката mBoss за директна сеитба е 4 метра, с добре познатия иновативен диск с двоен ъгъл. Това позволява изключително добро затваряне на реда по време на сеитба. Благодарение на чистачите отпред може да разчистите прецизно растителните остатъци. Дисковете оформят браздата, а изсяващият апарат поставя семенцето. Така постигате отлично затваряне на реда и равномерно покълнване. Имате възможност и за торовнасяне.

РЕШЕНИЯ ЗА ЕФЕКТИВНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВОДАТА

8. Пивотни поливни системи Valley

По време на АГРА посетителите видяха част от поливен пивот Valley. Американският бранд се отличава с изключителното качество и здравина на изработка. Посоката на развитие на Valley е обаче не само хардуерна, но и софтуерна. През последните години се създават и внедряват множество софтуерни решения, свързани с отдалечения контрол на напояването и получаването на информация от самата поливка само чрез телефона. 

РЕШЕНИЯ ЗА АВТОНОМНА РАБОТА НА ПОЛЕТО

9. Робот AGBOT T2 на AgXeed

Премиера на АГРА направи роботът на нидерландската компания AgXeed – AgBot T2. С машината вече са направени няколко демо-опита на полета в различни райони в Южна и Северна България. Роботът позволява напълно автономна работа, а задачите му се задават чрез приложение за няколко минути. Безопасността е гарантирана чрез сензори и лидар, който отчита препятствията по пътя. Друго предимство са неговите вериги, които осезаемо намаляват утъпкването на почвата в сравнение с конвенционалните трактори. 

Изключително маневреният робот е с 156 конски сили, но благодарение на задвижването си той може да работи безпроблемно с редица инвентари близки до ширината му. Джойстик позволява преминаването от напълно автономно на ръчно управление.

РЕШЕНИЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА

10. Agrimi – една платформа, много решения

Всички изредени до тук технологии са работещи, но за вас като земеделски производител е трудно да проследите всеки един процес в стопанството. Поне така беше доскоро. Фирма НИК разработи Agrimi – изяло нова софтуерна платформа, която обединява досега познатите ви софтуерни решения – AgroOffice, TechnoFarm и GeoScan. 

С нея можете да наблюдавате всички процеси в стопанството – не само машините на полето, но и голяма част от административната работа, включително ренти, договори, агрохимични дневници. В профила си имате достъп и до резултатите от почвените анализи и препоръки за нужното количество хранителни вещества във всяка една зона на парцелите.

Огромната база от данни е изключително подредена и лесна за разбиране. И тук не говорим само за десктоп версията на софтуера, а и за мобилната. Лесно, бързо и удобно, при това на едно място – какво повече да желае един модерен фермер като вас.

 

Повече информация за прецизните технологии и интелигентните решения на НИК може да получите на www.nik.bg.