Възможно ли е да опиташ истински мед и това да промени изцяло живота ти? Да, точно такъв е примерът с Хавиер Барейро и Делия Ередиа. Те не само, че започват да отглеждат пчели, въпреки че не са имали опит с тях, но и тази година се окичват с титлата - производители на най-добрия мед в Испания, пише ElEspanol. 

Румънските пчелари искат помощ от ЕС

Златният мед на Барейро и Ередиа завладя и Париж, където съдиите на международния конкурс Paris Honey Awards присъдиха на меда от дъб златен медал. Двойката го произвежда в община Молинасека, Леон, където буркан от 1 кг мед се продава за 9 евро. Жителите на малкия град (едва 851 души) може да се похвалят, че пчелите на техните съседи Хавиер и Делия правят мед, който се е поставил на челно място в света.

Животът на Хавиер Барейро и Делия Ередиа се променя завинаги, когато младият мъж опитва от лично произведения от братовчед му мед. 

През 2015 г. Хавиер Барейро живее обичайния си живот, нищо не подозирайки за това, което ще му предложи пчеларството. По това време следва Лесовъдство в Леон. Осем години по-късно той може да се похвали, че гледа с любов и професионализъм 800 кошера, от които за година изважда средно по 15 000 кг мед. 

Братовчед ми беше виновникът. Един ден бях с него и той ми даде да опитам от меда. Пристрастих се до такава степен, че се отказах от кариерата си, за да заложа всичко на света на пчеларството. Така че започнах през 2015 г. с три кошера, спомня си Хавиер.

По това време Делия учи физиотерапия в университета в Леон. Там се запознават с Хавиер и с течение на времето и тя се потапя в света на пчелите.

Все още не знам дали това беше добро решение, защото живеем в трудни времена, но обичаме пчеларството и ще продължим да се ангажираме с него, искрен е пчеларят Хавиер. 

До 2018 г. за двойката пчеларство. След това основават компанията Apícola El Ramayal TC и в момента произвеждат четири вида мед - дъбов, кестенов, пиренов и горски.

„Мисля, че е добре потребителят да знае, че консумацията на мед с испански произход помага за опазването на пчелите и околната среда, защото благодарение на това пчеларите могат да се грижат за пчелите, които са отговорни за опрашването и гарантират, че пейзажите са добре запазени. Понастоящем пчелите не могат да оцелеят сами, наред с други неща, поради множество съществуващи болести. Следователно, ако пчеларите изчезнат, пчелите и техните кошери могат да изчезнат“, твърди Хавиер.

Получаването на чист дъбов мед е много сложно. Когато жълъдите падат от дъба, се произвежда специален сок, който пчелите вземат, за да направят своя мед, най-общо казано, казва той за наградения мед. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Видеонаблюдение, везни и тестери ще получават финансиране по пчеларските интервенции

Дамите в селското стопанство: Симеонка Христова

Румъния обмисля да спре вноса на мед и месо от Украйна