Положението на пчеларите е катастрофално. Освен слабите добиви заради валежите през пролетта и студеното време, ниската изкупна цена ще досъсипе сектора, пише в протестно писмо до земеделския министър и директора на БАБХ Радослав Ночев – земеделски стопанин от град Раковски, отглеждащ 120 пчелни семейства. 

Кой и защо пренебрегва пазарните мерки за пчеларите?

В своето отворено писмо пчеларят прави следното сравнение – през пролетта на 2022 г. изкупната цена на пчелния мед на едро беше 5,50 – 6 лв./кг, днес тя вече е 3,20 – 3,60 за лв./кг.

„Не само че изкупната цена е обидно ниска, но и никой не купува мед от пчеларите. Същевременно обаче в големите вериги е пълно с пчелен мед с посочен на етикета „произход България“. Преработвателите купуват основно мед от трети страни, като Турция и Китай, и почти напълно игнорират българските пчелари“, посочва Ночев. 

Той апелира Агенцията по храните да направи следните проверки за последната поне една година и да оповести резултатите публично:

1.    Какво количество пчелен мед с произход от страни извън ЕС е внесен у нас?
2.    Какво количество пчелен мед с произход от страни извън ЕС е изнесен от нас и какво пише на придружаващите документи относно страната на произход?
3.    Какво количество пчелен мед с произход от страни извън ЕС е продаден на вътрешния пазар в България?
4.    Количеството на внесен пчелен мед от страни извън ЕС равно ли е на количеството продаден мед на вътрешния пазар и изнесеното от България?
5.    Мистериозно е как никой в момента не изкупува пчелен мед от българските пчелари, а като страна на произход на пчелния мед в големите вериги е посочена България. Какви действия е предприела БАБХ, за да провери дали това е вярно и дали някой не представя мед, внесен от страни извън ЕС, за български?
6.    Какво количество захар са закупили преработвателните предприятия?
7.    Какво количество инвертаза е внесена в България и колко от преработвателите на мед са я закупили?

8.    Влагат ли се съставки, които не са с пчелен произход, в меда, продаван по веригите – най-вече ензими, оцветители и ароманти?

Радослав Ночев вече е намерил съмишленици пчелари, които разпространяват неговото отворено писмо в социалните мрежи. Той и колегите му настояват БАБХ да извърши засилени проверки и да установи дали е спазено българското и европейското законодателство по отношение на етикитирането и продажбата на пчелен мед – Регламент 1169/2011 г. 

Нужно е да се обърне внимание и на меда, който се продава около курортите и край пътя. Ночев визира „медове“ от глюкозо-фруктозен сироп с аромати, като „мед от мента“, „мед от лавандула“, „мед от глухарче“, „мед от магарешки бодил“. 

Пчеларите настояват още да се изнесе публична информация колко са взетите независими лабораторни проби от страна на БАБХ, за да се свери дали продуктът отговаря на изискванията в Наредбата за пчелния мед, и дали резултатите съвпадат с придружаващите търговски документи. Там, където се представят документи за закупен пчелен мед, да се направи справка в НАП дали документът е деклариран и дали са платени данъците за него.

Друг проблем за сектора е противоречието между ал. 1 и ал 9 от чл. 14 на Наредба № 13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности. 

Предлага се и добавянето на нова алинея 10 към същия член така че, ако  при мор на пчели се открият забранени в ЕС препарати за растителна защита, разходите за анализ на пробите, направени от пчеларя, да се възстановят от бюджета на БАБХ. 

Нещо повече, Ночев и колегите му настояват за спиране за период от 1 година на субсидиите за земеделци, в чиито продукти се установи наличието на забранени в ЕС препарати за растителна защита. А който пренася незаконно пестициди през границата на страната, да се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 000 до 5 000 лв.

„Ако до 2 ноември 2023 г. нашите искания не бъдат изпълнени, ще организираме протест пред БАБХ и МЗХ. Разберете, ние вече нямаме какво да губим. Или се борим, или спираме дейност!“, подчертава пчеларят от Раковски.

Неговото писмо вече се разпространява из пчеларските групи във Фейсбук и сдружения с апел към препращане до отговорните институции. Българските производители на мед искат да се упражни реален контрол по отношение на пчелния мед съгласно Директивата за меда и Наредбата за изискванията за пчелния мед. Този контрол може да се засили поне по отношение на предприятията, които преработват мед, които едва ли са повече от 12-15 за цялата страна, допълва Ночев.