Настроенията в Румъния клонят към разширяване на списъка със забранени продукти за внос от Украйна. В момента той съдържа пшеница, царевица, рапица и слънчоглед. Възможно е скоро към тях да бъдат добавени пчелен мед и месо, информира Agrointel.

Аграрният сектор на Украйна ще се възстанови 20 години след войната

Заявката идва от предложения за министър на земеделието в кабинета Чолаку - Флорин Барбу. Номинацията му бе направена вчера в рамките на заседанието на комисиите на парламента. Барбу получи 29 гласа “за” и само 7 гласа “против”, за да оглави ресора.

Флорин Барбу напомни, че в момента вносът на продукти от Украйна е блокиран до 15 септември и подчерта, че ще поиска от Европейската комисия да приеме от Румъния и други продукти, които са забранени за внос от Украйна.

Искам да разширя списъка с продукти, така че румънските фермери да могат да пласират своите продукти, които пускат на румънския пазар, каза той.

България също настоява списъкът с ограничени стоки да бъде разширен с мед, слънчогледово олио и сухо мляко

Вносът на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна към пет държави в ЕС - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, е ограничен до 15 септември 2023 г. по решение на Европейската комисия.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Москва уверява, че разрушаването на язовир "Нова Каховка" няма да повлияе на реколтата

Замразено ли е решението за втора кризисна помощ от Европа?

Путин плаши, че ще напусне сделката за зърнения коридор в Черно море