Предаването на бизнеса на следващото поколение в семейството е въпрос, който вълнува много фермери. Всяка история е уникална, поучителна и окуражаваща, когато дава добър пример за приемственост. Такъв откриваме в северната ни съседка - там двама братя, закърмени с работата на полето, се подготвят да поемат стопанството на своя баща, пише Agrointel. 

Кои са топ фермерите на България?

Фермата на семейство Щогринка се намира във Фокури, община на около 40 км от Яш. Тя е създадена преди 30 години. По това време бащата на двамата братя няма идея какво е земеделие, но е зареден с решимост да се препитава именно с него. Малко по-малко успява да създаде “империя”, както сам я определя по-малкият син - 20-годишният Константин Щогринка. 

В момента Константин е студент първа година във факултета по селско стопанство. Закърмен да обича земята, растенията и животните, той се подготвя да поеме юздите на фермата, след като баща му се пенсионира. 

Стопанството на Щогринка обхваща 1100 ха обработваема земя, 250 крави Абърдийн Ангус и 150 ха пасища. То разполага и с внушителен парк от селскостопански машини. 

Нашата история започна през 2000-те години, когато баща ми търгуваше със слънчоглед. През 2003 г. закупува първия трактор UTB 650 и с него започва да извършва услуги. Тъй като по това време тази дейност вървеше добре, всяка година той купуваше UTB 650, достигайки четири трактора от този модел. Местните хора, познавайки го като сериозен и трудолюбив човек, идваха в къщата ни да ни дават земята под аренда, баща ми дори не знаеше как да реагира, дали това, което прави, е добро или не, разказва Константин. 

През 2006 г. баща му основава земеделска фирма и решава да продължи по този път, без да знае абсолютно нищо за това, какво означава земеделие. От малък обаче е в пряк досег с животните. Още на 14-годишна възраст дои крави и върши всичко, свързано с отглеждането им. 

Днес работата му се отплати. Има 1100 хектара обработваема земя и стадо от 250 крави порода Червен Абърдийн Ангус и 150 хектара пасища, трактори и най-съвременни машини, допълва Константин. 

След 30 години ежедневна работа без прекъсване баща му вече мисли за пенсиониране. Надеждите му са двамата синове да продължат да се грижат за семейната ферма. Те възнамеряват да направят точно това. 

Двамата сина продължават работата на родителите си в селското стопанство. Тъй като са родени и живели с тази сфера, те не се виждат да правят нищо друго. Освен това имат силно желание и амбиция да не разочароват семейството си и да издигнат този бизнес до неговия връх.

Моето семейство е влюбено във всичко – природата, полето, животните и земеделските култури. На полето седем дни от седмицата, по 12-14 часа на ден, седим на слънце, вятър, студ и дъжд, казва още Константин. За него да е свързан с природата, да вижда изгрева и залеза всеки ден и да прекарва дните си в компанията на семейството и служителите, е нещо, от което трудно може да се откаже. Кураж му дава и фактът, че земеделието е бизнес на бъдещето. То няма край.




Вижте още:

На 28 години, а управлява ферма майсторски

Успехът идва, когато повярваш, че можеш да се издържаш със земеделие

Млад фермер превърна традиционната си овощна градина в екзотична