Професионалните земеделски гимназии в страната са първата стъпка към избор на професия в селскостопанския сектор. Голяма част от обучаващите са деца на потомствени земеделци. Това улеснява изключително много работата на преподавателите, но и ги задължава непрекъснато да надграждат своите знания. 

Още по темата: Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър

Младежите задават много адекватни въпроси, свързани със земеделието. Те са в час с проблемите, които съществуват, и това е от голямо значение за по-нататъшната им реализация. 

Именно такива деца се обучават и в професионална гимназия „Климент Тимирязев” в Сандански, която беше домакин на среща от информационната кампания „ОСП работи за нас: По-зелени и умни”.

„Семейството ми се занимава със земеделие от около 10 години. Дойдох да се уча тук, за да имам основното образование и да продължа към Аграрния университет в Пловдив, за да се развивам в сферата на селското стопанство. Семейството ми се занимава с производството на зърнено-житни и технически култури. Гледаме около 1500 декара земя в областта на Перник и региона”, разказа за Агри.БГ Антонио Аврамов, ученик по „Агроекология”.

В момента той помага на семейството си, като поддържа машините, почиства складове и други дейности. Иска да разрасне стопанството и да обработва повече земя за в бъдеще.

С амбиции за развитие на семейната ферма е и неговият съученик Станислав Велев от санданското село Хърсово. Той все още обмисля в каква посока да продължи висшето си образование. А дотогава успешно съчетава ученето с работата при животните.

„Моите родители се занимават почти 30 години с животновъдство. Отглеждаме овце в две направления – за мляко и за месо. В стопанството помагам с доенето, в агнилната кампания, храненето на животните. Смятам да продължа да го правя и да развивам стопанството, като увеличим животните и земята”, сподели Станислав.

В гимназията младите получават много полезни знания, включително как да продължат да се развиват към по-добро. Съвети в тази насока им дадоха и лекторите Марта Йонкова и професор Димитър Греков, които ги въведоха в принципите на подпомагане на Общата селскостопанска политика (ОСП). 

„Професионалните гимназии в България дават основата на по-нататъшния успех на бъдещите земеделски производители, като въвеждат иновативни технологии в обучението и дават пряка връзка с аграрните университети в България. Така младите имат възможност да продължат своето обучение. Не без значение обаче е и родителската насока”, убеден е проф. Димитър Греков, директор на „Център за продължаващо обучение“ в Аграрен университет – Пловдив.

Информационното събитие в Сандански бе уважено и от експерта по ОСП Лорънс Матю от Белгия. Заедно с децата тя изгледа вдъхновяващото видео на Ванко Иванов от село Галата, който им сподели за своя предизвикателен път в животновъдството.

Антонио Аврамов: „Клипът, който изгледахме на Ванко Иванов, доста ми хареса. Мисля, че може да помогне за общото ми развитие и плана, по който да работя, след като завърша своето обучение.”

Станислав Велев: „Клипчето на Ванко Иванов ми хареса, защото той се изказа много точно за животновъдството, че не е много лесен отрасъл. Докато фермата се развие, е доста трудно. Има и плюсове, и минуси. Все пак това са живи животни и в грижата за тях няма празник, няма делник. Винаги трябва да си там.”

Първата крачка, която са направили Антонио и Станислав, е най-важната, но следват и други. Остава им още една година, докато решат в каква посока искат да се развиват. Ето какво съветват те своите връстници. 

Антонио Аврамов: „Бих ги посъветвал да се насочат към това, което им идва отвътре, а не да слушат хората какво им говорят. Просто да преценят с какво искат да се занимават.”

Станислав Велев: „Бих ги посъветвал да продължават да се ограмотяват, тъй като колкото повече си грамотен, толкова по-добре”.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg