2020 г. все пак донесе нещо положително в Италия. Добрата новина е, че много италианци решиха да заживеят на село.

Схемата за дребни земеделски стопани: Ще има ли промени в новия програмен период?

Такава тенденция има от няколко години, но през миналата е отчетен сериозен ръст на новорегистрираните жители в селските райони. При това немалка част от тях се заемат със земеделска работа, информира gamberorossointernational.com.

Инвестирайки ресурси и идеи в проекти, те бавно, но сигурно връщат живота по селата. Това е знак за икономическо възстановяване.

През последните 5 години броят на младите фермери в Италия е нараснал с 14% - със значителен скок през 2020 г. Тези данни са подадени от италианската земеделска асоциация Coldiretti, която е регистрирала ръст на заинтересуваните под 35-годишна възраст от развиване на бизнес в селата.

С над 55 000 души на възраст под 35 години, заети в селското стопанство и животновъдството конкретно, Италия е лидер в Европа по най-много млади хора в този сектор. Оттук може да предположим, че земеделието наистина представлява отлична възможност за професионално развитие на по-младото население.

Според изданието следващата стъпка е да се намалят бюрократичните спънки пред предоставянето на кредити за развитие на селскостопански бизнес.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

На 15 февруари приключва приемът по de minimis за изхранване на животни

Искане: Mаксималната площ за директни плащания на младите фермери да се вдигне

Бизнесменът, който плаща по 4800 лв. месечно на комбайнерите си