Биволовъдите са друга порода хора, заявява пред Агри.БГ младата фермерка Цветелина Недева, избрала биволите като свое развитие у нас.

Дамите в селското стопанство: Цветелина Недкова

На 15 януари стопаните на тези величествени животни отбелязаха своя празник. В народния календар този ден е за отдаване на почит към животното, свързано пряко с поминъка на народа ни през вековете – биволът. Отглеждането на биволи не е масово нито така комерсиално, но хората в него са отдадени, както на животните си, така и един на друг. Помагат си и има приемственост в традициите, отбелязва 29 годишната биволовъдка.

Това, което впечатлило Цвети още при създаването на нейната ферма (преди седем години), е отношението на браншовата асоциация към членовете и стриктното проследяване на отглеждането на животните. Днес нейните 28 бивола от породата Българска Мурра са селектирани към Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството и по думите на стопанката това много ѝ помага в развитието.

„Благодарение на асоциацията и проф Пеева, с която постоянно поддържаме връзка, относно статуса на самите животни, развивам стопанството си и намирам пазар за биволите. Те проследяват и отбелязват кои са най-добрите животни от стадото ми. С оглед на майката, като млеконадой, и малачето, като екстериор, подбират висококачествено животно и намират пазар за него. То отива в друга ферма, където имат нужда от добър разплодник. Подбраното мъжко животно се използва за естествено покриване“, разказва Цвети за добрата практика в асоциацията.

Възпроизвеждането във фермата на младата биволовъдка става чрез изкуствено осеменяване, което по думите ѝ дава добри резултати. От асоциацията наблюдават биволиците, които са много добри показатели и чакат техните малачета. Подбират най-добрите и ги купуват за разплод в други стопанства. Хем се помага на стопаните на изкупените животни, хем се повишава нивото на биволовъдството в другите ферми.

Не зная как е в при останалите отрасли на животновъдството, но при нас браншовата асоциация е в тясна връзка с членовете си и много ни помага. Като млад биволовъд съм възхитена, защото това е много ценна помощ за развитието ми, с благодарност споделя Цвети.

Само на 29 години, благодарение на тези полезни практики, Цвети е стигнала до извода, че когато произвеждаш високо качество и не лъжеш, получаваш помощ и добра цена. В началото тя била привлечена от буйния нрав на биволите, предизвикателството да спечели доверието им и да бъде тяхна стопанка. Сега е по-вдъхновена от всякога. Не само че не се е отчаяла, но планира да разширява производството си и да затвори цикъла.

Добрите резултати ме мотивират още повече, казва фермерката и посочва пример: „Имам биволица, която дава 12 литра на доене, което за биволица е изключително много. Животните са добре селектирани и отглеждани. Храня ги с люцерна, концентриран фураж и паша.“

Един от най-младите представители на биволовъдството у нас признава, че е добре посрещната в бранша и подкрепена от опитните в него. „Повечето хора, които познавам, се занимават от десетилетия с това. Отглеждането на биволи е трудоемък и бавен процес. Ето защо хората, които са избрали това, са истински отдадени, не се интересуват от субсидии или от какво могат да спечелят повече. Биволовъдството е философия, начин на живот, казва за финал младата биволовъдка.