Има не един или два случая на проектни предложения на фермери, които са отхвърлени от ДФЗ заради „изкуствено създадени условия“. За един такъв от личната си практика разказва варненският адвокат Снежина Ковачева.

Търновски адвокат пита ДФЗ: Кой взе най-много субсидии от 2007 г. досега?

Неин клиент участва заедно със свои първи братовчеди с общ проект по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Националната лозаро-винарска програма. Администрацията обаче открива „изкуствено създадени условия“, тоест кандидатите имат роднинска връзка, имотите им се намират в едни и същи или съседни масиви, извършат една дейност и използват обща складова база.

Въз основа на тези данни изпълнителният директор на ДФЗ решава, че земеделските производители нямат намерение да осъществят целите на мярката, или да си го кажем направо, ще злоупотребят с евросубсидии.

Само че има няколко подробности. Нейният клиент и неговите братовчеди са наследили лозята от своя дядо, затова е някак логично насажденията им да са едно до друго. Освен това тяхната дейност е правно и фактически разделена, независимо че имат обща, наследствена складова база. Всеки от тях е регистриран земеделски производител и от дълги години развиват лозарска дейност. Имат изградена дистрибуционна мрежа.

Тогава откъде идва пречката пред кандидатите? Понятието „изкуствено създадени условия“ е дефинирано в Наредба 6 от 26.10.2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Прави се препратка към Регламент (ЕС) № 1306/2013 на Европейския парламент и на Съвета, като допълва, че:

изкуствено създадени условия се установяват, когато въпреки формалното спазване на предвидените в съответната правна уредба условия кандидатите за подпомагане биха получили предимство чрез създаване на координация помежду си или между тях съществува географска, икономическа, правна и/или персонална връзка.

Според адвокат Ковачева обаче това тълкувание повдига повече въпроси, отколкото да дава яснота. У нас земеделието е често поминък на цели фамилии и роднини осъществяват един и същи бизнес и то в близки масиви. Това в пълна степен важи в случаите, в които дейността е наследена. 

Решена да защитава интересите на своя клиент, адвокатът открива отговора в практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС). В Решение на съда от 12.09.2013 г. по дело С-434/12 се казва, че:

не се допуска да бъде отказано плащане на основание на схема за подпомагане от ЕЗФРСР единствено поради това, че инвестиционен проект, който кандидатства за подпомагане по тази схема, е функционално несамостоятелен или че съществува правна свързаност между кандидатите за такова подпомагане, при това без да се вземат предвид другите обективни елементи по конкретния случай.

Ето защо в момента адвокат Ковачева обжалва заповедта, с която изпълнителният директор на ДФЗ е отказал финансова помощ на нейния клиент и кандидат по мярката за преструктуриране на лозя. "Дали ще докажете правотата си, е въпрос на конкретни факти и преценка“, убедена е тя.