По мярката „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“ да се увеличи прагът на допустими за подпомагане площи, а помощта да е в размер на 4% от годишния пакет за директни плащания. За това настояват от Национална асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).

Таванът продължава да липсва. Защо?

Оттам предлагат няколко промени в представения от аграрното министерство проект на интервенция "Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани" през следващия програмен период.

В предложените текстове бе заложена досегашната максимална площ, допустима за подпомагане - до 30 ха. Браншовиците обаче настояват този праг на допустимост да се промени на до 40 ха или 50 ха. Друго тяхно искане засяга условието за професионален опит.

„Лица, започнали висшето си образование в областта на селското стопанство или висше икономическо образование със земеделска насоченост (задочна форма на обучение), да бъдат допустими, при хипотеза, че са преминали поне 4 семестъра от обучението си, предлагат представителите на младите фермери и уточняват:

В рамките на до 2 години след подаване на заявлението си за подпомагане тези кандидати да предоставят документ за завършено образование“.

От асоциацията имат възражение и относно допустимите кандидати. Според земеделското министерство това са физически (включително ЕТ) и юридически лица (ЕООД, ООД и кооперации). Според младите фермери обаче трябва да отпаднат кооперациите и управителите на юридически лица, тъй като контролът се осъществява от собственика, а не от наетото лице, какъвто е управителят.

От НАМФБ предлагат следната формулировка:

„Допустими са физически лица, включително ЕТ; юридически ЕООД, като собственикът на капитала е до 40 години; ООД, като всички собственици на капитала са до 40 години, защото в дружествения договор може да е записано, че решенията се взимат с абсолютно мнозинство или да има негласни уговорки“, обясняват браншовиците. 

Според тях допустимитe кандидати следва да отговарят и на критериите за свързаност между бенефициенти. Те дават за пример роднини по права или съребрена линия, които кандидатстват като физически или юридически лица, участващи в юридическо лице или управителен орган на кооперация, да бъдат разглеждани като едно стопанство особено ако работят е в един сектор. Мотивът е, че така ще се избегне изкуствено разделяне и роене на стопанства и изкривяване на подпомагането.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg