Продължава широкото разпространение на заразата от Африканска чума по свинете (АЧС) в дивата природа на големи територии от нашата страна - главно в Северна България, но също и в някои южни райони, показват последни данни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В плен на чумата: Още 40 диви прасета в 10 области

Установените нови случаи на заразата са 49 броя в десет области на страната, като всички те са определени като вторично възникнали огнища на АЧС на територията на държавни горски стопанства (ДГС) и държавни ловни стопанства (ДЛС).

Най-много случаи на заразени диви животни са установени в ДЛС Воден-Ири Хисар, област Разград – 13 броя, и в ДГС Сливен – 12 броя. Седем нови случая на инфекцията има на територията ДЛС Черни Лом, област Търговище, а шест заразени свине са открити  ДЛС Лесидрен и ДГС Троян, област Ловеч.

Нови случаи са регистрирани също в ДЛС Говежда, област Монтана. ДЛСР Паламара и ДГС Преслав, област Шумен., ДГС Елхово, област Ямбол, ДГС Мазалат и ДГС Стара Загора, област Стара Загора, ДЛС Росица, област Габрово, и ДЛС Дунав, област Русе.

Под ударите на опасната инфекция свиневъдството у нас загуби през миналата година една четвърт от поголовието си. Общият брой на свинете в страната е намалял от 654 600 животни към 1 ноември 2018 г. на 491 800 животни към същата дата на 2019 г. Спадът е с 24,9%. 

Кои са най-засегнатите категории? Най-малките прасенца за угояване, които са с тегло до 20 кг, намаляват от 152 500 броя на 91 900 броя или с почти 40%. По-зле е положението в групата на прасетата за угояване над 110 кг. Поголовието при тях пада със 71% - от 7 900 животни на 2 300 животни. 

Силно намаление се наблюдава и при свинете, заплодени за първи път. Близо 61% от тях са отпаднали - броят им се е свил от 10 400 животни в началото на ноември 2018 г. на 4 100 животни по същото време на 2019 г.

При представяне на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност в края на януари тази година министърът на земеделието Десислава Танева съобщи, че предстои отварянето на пет мерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на обща стойност 70 млн. евро със специални изисквания към биосигурността.

Очакванията са, че тези средства ще осигурят значима подкрепа за новото заселване на пострадалите свинекомплекси и за възстановяването на загубеното поголовие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови случаи на АЧС при диви свине в 16 области в страната

Как изглежда 9-етажна свинеферма отвътре?

Добре е да знаете: Как животните разпространяват коронавируси?