15 мерки и подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с бюджет над 145 млн. евро ще бъдат отворени през 2020 г. Това заяви инж. Геновева Друмева, управител на Областния информационен център в Добрич по време на среща с кметове и служители от община Добричка. 

Трудно време за животновъдите: Намаляват стадата от овце и кози

Акцент беше поставен върху новостите в сектор „Животновъдство” във връзка с инфекциите от Африканска чума по свинете (АЧС) и инфлуенца по птиците. 

Земеделските стопани ще бъдат подпомогнати по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“.

Целият бюджет на подмярката е в размер на 23 млн. евро. Допустими кандидати са земеделски стопани, които отглеждат свине, птици и дребни преживни животни.

Възможност да кандидатстват имат и органи като Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националния ветеринарно-медицински институт (НВМИ), Изпълнителна агенция борба с градушките (ИАБГ).

Допустими инвестиции за животновъдните стопанства са свързани с инсталации и оборудване за дезинфекция, огради, съоръжения за безопасно съхранение на фуражите, съоръжения за съхранение на странични животински продукти и санитарна инфраструктура. 

Минималният размер на допустимите разходи по подмярката за един проект е 15 000 лв. Максималната сума зависи от вида на животновъдните стопанства. Свиневъдите ще могат да кандидатстват за левовата равностойност на 700 хил. евро. За птицевъдите максималният размер на допустимите разходи е до 500 хил. евро, а за дребните преживни животни – до 200 хил. евро.

Плащанията ще бъдат с различни тавани: За частните стопани, в чиито стопанства има умъртвени животни в следствие на усложнена епизоотия, финансирането ще е до 70%, а при тези, които не са пряко засегнати от усложнена обстановка, средствата ще са до 60% от допуснатите разходи.

За публичните органи като БАБХ, ИАБГ и НВМИ финансовата помощ ще бъде до 80 на сто. 

На срещата в община Добричка бяха разяснени още новостите в целевия прием за земеделски стопани в сектор „Животновъдство“ по подмерките 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, 5.2 „Инвестиции за възстановяване на потенциала на земеделските земи и на селскостопанския производствен потенциал, нарушени от природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ и 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ (ТПП).

Заедно с подмярка 5.1 бюджетът на четирите подмерки възлиза на 67 млн. евро, които са предвидени основно за развитие, модернизиране, превенция от болести и възстановяване на регистрирани животновъдни стопанства.

Интерес сред представителите на населените места в община Добричка предизвика подмярка 7.6 „Проучване и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване на културното и природното наследство на селата“.

С бюджет от над 12 млн. евро тя ще подкрепи проекти на местните поделения на вероизповеданията за запазване на духовния и културен живот, идентичност и традиции на населението в селските райони.

През 2020 г.е  планирана за прием и подмярка 6.4.2 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства“.

По нея земеделските стопани ще имат възможност да развият дейности като занаятчийство, преработка и маркетинг на земеделски продукти в неземеделски, предоставяне на услуги, развитие на технологиите в областта на „зелената икономика“, включително на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление и други. Очаква се приемът да бъде през март – април 2020 г.