40 нови случая на африканска чума по свинете (АЧС) са открити при диви прасета, става ясно от страницата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Предстоящо: Дивите прасета се броят през март

Заразените животни са регистрирани в 10 области на страната Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Монтана, Разград, Сливен, Търговище и Шумен.

30 от 40-те заболели прасета са в Северна България, като най-много 13, са случаите в държавно ловно стопанство Воден-Ири Хисар, област Разград. 

От началото на годината над 300 диви животни на територията на страната бяха констатирани с АЧС, а в девет ферми, свинекомплекси и домашни стопанства бяха открити огнища на заразата.

Миналата седмица Министерството на земеделието публикува амбициозен план за справяне с чумата, който предвижда засилени гранични проверки за пренос на месо и животни, проследяване на диви прасета с дронове и GPS нашийници, мащабно обезпаразитяване, затегнат контрол и изисквания към свинефермите и домашните стопанства. 

Заболяването се разпространи широко на територията на страната през 2019 г., като нанесе тежки щети на промишленото свиневъдство в сектора бяха засегнати над 151 676 животни. Въпреки предприетите мерки епизоотичната обстановка в началото на 2020 г. отново рязко се влоши, с нови огнища при домашни прасета.

Африканската чума по свинете разтърси световната индустрия за производство и търговия със свинско месо. Заболяването доведе до унищожаване на почти една четвърт от прасетата на планетата.

Тръгнала от единични ферми в Русия и Източна Европа, заразата придоби размерите на епидемия, достигайки Китай - най-големият производител и потребител на свинско в света. Недостигът на месо вдигна цените му, като те повлякоха след себе си и цените на пилешкото, телешкото и агнешкото.

Международните експерти са категорични, че без ваксина няма надежда вирусът да бъде овладян. До този момент няма такава, която да е одобрена за употреба, но вече се появиха обещаващи разработки, които на етап проучвания се оказват 100% ефективни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Проверяват над хиляда обекта тип „заден двор” и две свинеферми във Врачанско

И Гърция падна в капана на чумата

Нови случаи на АЧС при диви свине в 16 области в страната