Пазар на едро за ярета в България не съществува от около двайсетина години. Липсва изкупуване и няма нито една кланица, която да работи с ярешко месо. 

Четете още: Има търсене на женски ярета под селекция за млечни ферми

 

Това коментира за Агри.БГ Деян Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози в България и съпредседател в Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). В дните преди Великден търсенето на ярета се увеличава, но отглеждането им отдавна не е рентабилно. 

Четете още: Купувачите на дребно търсят половин агне, търговците не дават над 9 лв./кг живо тегло

 

„Продажбите са единствено на дребно, но цената е малко по-ниска от тази на агнешкото месо, което обезсмисля изобщо производство на ярета за месо. Себестойността на едно яре, да се отгледа до 22-23 килограма е 2 пъти по-висока от себестойността на агне със същите килограми“, става ясно от думите на Тодоров.  

Сметката:  Едно яре, за да стане на 22-25 килограма консумира около 300 литра мляко. Ако приемем, че тази суровина е на минимална цена от 1 лев, разходът става 300 лева. В същото време цената на килограм живо тегло на ярето е между 8 и 10 лева. За животно от 22-25 килограма това прави 220-250 лева. Тоест само още от етап мляко при отглеждането на ярето, фермерът е назад с минимум 50 лева.


„Затова няма смисъл да се отглеждат ярета за месо. За съжаление, тази година се наблюдава тенденция за спад и при цените на козето мляко на българския пазар“, коментира още експертът.