Проектът за промяна на Закона за ветеринарномедицинската дейност е гласуван в парламентарната комисия по земеделие и скоро предстои да бъде окончателно приет от Народното събрание.

"Блумбърг": Откриха ваксина срещу АЧС

Аграрният министър Десислава Танева съобщи това по време на национална среща на земеделските производители в Златни пясъци.

„Посоката на всички изменения е биосигурността и обвързването на  отговорността на държавата с нивата на биосигурност. Изправени сме пред ситуация, в която това е единствената възможна превенция за намаляването на щетите от Африканската чума по свинете (АЧС)”, подчерта министърът.

В момента планът за отстрел на диви свине е изпълнен на по-малко от 50 %. От края на март до края на май предстои външна таксация, тоест преброяване на животните със съдействието на международни експерт, за да се види реално каква е популацията на дивите свине у нас.

„Интензитетът на АЧС сред тази популация драстично се увеличи. Ако през първия уикенд на ловния сезон през октомври бяха открити 0,01 % АЧС от целия отстрел, сега процентът отива към 8 от последния ловен уикенд . Това е естествено развитие на болестта”, разясни още Десислава Танева.

Министерството на земеделието подготвя нова информационна кампания, свързана с АЧС. Предстои и отваряне на мерките за биосигурност, с които се цели намаляване на щетите от различните заболявания в сектор „Животновъдство”.

Плащанията за стопаните, ангажирани с биологично производство, ще се извършва по новия биорегистър, съобщи още министър Танева на годишната среща. Биологичните производители трябва да поддържат активна комуникация с контролиращите лица, които у нас са общо 14.

Фермерите в биологичното направление трябва да попълнят профилите си с всички данни, защото по тях ще се извършват плащанията и по тях ще се кандидатства от настоящата кампания, уточни министър Десислава Танева.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Откриха АЧС при диви свине в Панагюрище

Умъртвиха 31 незаконни домашни прасета в Плевенско

Нови пет положителни проби на АЧС

Следете темата ТУК.