Българските производители на яйца са способни да задоволят 100% нуждите от българския пазар. Това, което се отрази много негативно върху сектора обаче, е огромното завишение на вноса на яйца от Украйна.

Разминаването между католическия и православния Великден също се отрази на пазара и яйцата, които бяха изостанали в тези държави, намериха своя пазарен дял на нашия пазар”, коментира специално за Агри.БГ д-р Петя Петкова, изпълнителен директор на Съюза на птицевъдите в България. 

По думите на Петкова българите основно купуват родни яйца, изместване може да има при част от потребителите, които да търсят специално бели яйца, които идват от Украйна и Полша на нашия пазар, но оценките сочат, че това не е значителен дял. 

Вносните яйца най-често намират приложение в преработвателната промишленост и сладкарството. Информираният избор обаче е най-важното, което трябва да направят потребителите, смята д-р Петя Петкова, затова контролът е затегнат. 

“БАБХ е издала заповед за контрол при вноса на всички яйца от държави-членки и от трети страни и това е мярка, която ние адмирираме”, допълни Петкова. Засиленият контрол действа от 8 април до 8 май т.г. 

“Българските яйца са наистина качествени, безопасни, пресни, достигат изключително бързо до крайния потребител предвид територията на нашата страна. Така че нашият апел е всички потребители внимателно да подбират стоките. Изключително лесно е да разбере кое е българско яйце чрез маркировката и кода на държавата BG. Така че e въпрос на информиран избор и на подкрепа на българската храна”, коментира още Петкова.

Птицевъдството е поставено в изключително тежко положение. Още от октомври 2023 г. сме свидетели на безпрецедентно увеличение на случаите на инфлуенца по птиците. В момента това се наблюдава само в България и в Унгария, но унгарските птицевъди са с доста по-малко щети от това, което понасяме ние. Само в рамките на миналата седмица имахме унищожени около 800 хил. домашни птици. Това неминуемо дава своето отражение”, каза още д-р Петкова. 

При последната вълна от края на 2023 г. пък унищожените птици достигнаха 2 млн. броя. По-голяма част от засегнатите стопанства обаче все още не са успели да населят фермите си отново.