Предстои отварянето на пет мерки по линия биосигурност при животновъдите за общо 70 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), каза министър Десислава Танева по време на представянето на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предаде Агенция "Фокус".

Нова свинеферма във Варненско падна в капана на чумата

„Върви нашият план, обявен есента на миналата година, по отварянето на всички мерки към животновъдите. Всеки от тях според категорията ферма може да се подкрепи и да изпълни новите изисквания за биосигурност”, допълни ресорният министър.

Десислава Танева информира, че се подготвя нова актуална таксация на дивеча, която ще стартира до края на месец март. Тя се изготвя от учени и чуждестранни експерти по дивата свиня.

За да контролираме заразата, има вариант да заимставаме германския модел за обследване с дронове, които следят ситуацията в граничните системи. 

„Водим разговори за същите системи да ги приложим и тук по отношение на установяване на по-точен брой на дивата свиня", каза още министър Танева.

По новите изисквания за ветеринарномедицинската дейност до пролетта всички индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства трябва да бъдат регистрирани по надлежния ред и да отговарят на условията за биосигурност.

„По отношение на домашната свиня може да приложим не само промените в излязлата Наредба 44, но и приемането на законопроект, който се предлага в момента в Народното събрание. Това ще доведе до най-важната стъпка за превенция на заболяването – увеличаване и достигане на нови нива на биосигурност във всички стопанства“, убедена е Десислава Танева.

Тя припомни, че към момомента над 69 млн. лв. е дала държавата за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на АЧС.

През настоящата година са регистрирани две огнища, които са индустриални, след което в Центъра за оценка на риска са направени изследвания и проучвания за начина на проникването.