Чуждестранни лекари и епидемиолози са убедени, че животни са разпространили сред хората опасния коронавирус, който тръгна от китайския град Ухан.

"Блумбърг": Откриха ваксина срещу АЧС

Какво трябва да знаят земеделските производители за опасната инфекция? На този въпрос отговаря ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Коронавирусните заболявания са зоонози - болести, които могат да се предават от животни на хора и обратното. В някои случаи животните могат да бъдат посредници в разпространението на инфекцията.

Новата глобална епидемиологична заплаха, която тръгна от Китай е нов коронавирус, обозначен като 2019-nCoV. Досега той е причинил заболяване на десетки хиляди хора, като стотици са починали. Китайски учени са на мнение, че щамът е с най-вероятен произход от прилепи.  

Лошата слава на прилепите във фолклора навярно има своите основания. Установено е, че прилепите пренасят над 130 патогена, като 60 от тях са с възможност да засегнат човешкото здраве. 

Последни данни от епидемичното разследване на болеста в Ухан, Китай, сочат като първоизточник на заболяването месния рибен пазара. Това място е известно с предлагането както на морски дарове, така и на екзотични животни

Според разследващите много малко вероятно е разпространението на вируса да се е осъществило чрез дирекно предаване от прилеп на човек.

Затова се допуска, че вероятно посредник на предаването му е бил друг животински вид.

Според група учени, цитирани от Journal of Medical Virology, в този случай посредникът най-вероятно е Китайската кобра (Naja atra). Това твърдение се базира на направен ДНК анализ на коронавируса от Ухан, който  много наподобява този, който е изолиран от змии, продавани на месния пазар.

Затова множество китайски изследователите смятат, че месната популация от прилепи първо е заразила змиите, които впоследствие са предали заболяването на население по подобие на избухването на инфекцията от SARS (Тежкият Остър Респираторен Синдром) през 2003 г.  

За съжаление все още няма ефективни лекарствени средста срещу коронавирусните инфекции. В повечето случаи лечението е единствено симптоматично. Поставянето под карантина на хората, изложени на вируса, води до ограничение на разпространението му и заглъхване на заболяването.

Сегашната епидемия е още едно напомняне за фермерите, че не бива да се допускат свободни контакти между селскостопанските животни и животинския свят в дивата природа.

Спазването на мерките за биосигурност е важно преди всичко за самите стопани. В същото време то е от голямо значение за пазара на аграрни продукти и за обществото като цяло.

Полезна информация за новия коронавирус е публикувана от Министерството на здравеопазването тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Възстановяване на свинеферма след чумата

Като на филм: Какво се случва в огнищата на чума по свинете?

Десислава Танева: Чумата по свинете е на територията на цялата страна