В края на януари в Сърбия се проведе Международният панаир за плодове, зеленчуци и лозарство Agro Belgrade 2024. Събитието бе съпроводено от програма с дискусии, сред чиито лектори бе и агроанализаторът Горан Джакович. Разглеждайки развитието на сръбското земеделие, той заяви, че инвестирането в машини и оборудване е сред най-добрите неща, които може да направи всеки фермер, съобщи Agrobiznis. 

Притеснение: Защо в Бюджет 2024 засега няма пари за украинската помощ?

Джакович подчерта още, че най-добрата субсидия, която Сърбия може даде на фермерите, е за напояване, оборудване за автоматизация както в животновъдния сектор, така и в сектора на обработваемите култури

Според Горан Джакович този, който се сдобие с поливна система, след няколко години изобщо няма да има нужда да получава субсидия на декар.

По време на панаира той сподели какво е видял в САЩ. Там фермерите са му казали, че работят на печалба само един месец в годината, но толкова добре, че е достатъчно да са "на плюс" цялата година. 

В Сърбия има нарастващ недостиг на работна ръка, което налага инвестиции в автоматизация. 

В съвременните ферми за 100 крави се грижат двама-трима души, тук имаме десет. Едва 27 от фермите имат роботизирани доячи, но те все пак трябва да присъстват във фермата 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, каза Джакович. 

Технологията е напреднала, обясни Джакович, до такова ниво, че фермерът може да получава известия за всичко, което се случва чрез SMS.

Що се отнася до инвестициите в образованието на земеделските производители, експертът посочи, че земеделските производители трябва да се учат и да ходят на семинари и обучения. В Сърбия има перфектно подредени обори, а на места животните се отглеждат в много лоши условия, въпреки че тези хора са получавали субсидия от държавата.

Като ключови Джакович посочи още инвестициите в биологично производство и необходимостта да се полагат грижи за младите фермери. С тях трябва да се работи, да бъдат мотивирани младите да се занимават със земеделие и да останат в сектора.

 



Вижте още:

Производството намалява, преработката – расте: Каква е ситуацията на пазара на млякото у нас

Тракторите навлизат в центъра на Солун

Мнение: Няма да се усети ефектът от инвестициите в напояването