По-голяма част от загубите на вода у нас са заради гравитачното напояване, а не по каналната мрежа. 

КУПЕТЕ БИЛЕТ за Forbes&Agri.bg AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 - Местата се изчерпват бързо 


Поради тази причина инвестициите, които ще се направят по подмярка 4.3, свързани с рехабилитация на каналната мрежа, няма да имат ефект. Това е мнението на Ивайло Тонев, бивш управител на „Напоителни системи“ ЕАД клон Хасково. Инвестициите по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство“ от Програмата за развитие на селските райони за периода е в размер на 112,3 млн. лева. 

Според него очакванията на ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД, че ще се напояват 200 000 декара не са оправдани, тъй като по одобрените 24 проекта ще се прави само рехабилитация на старата канална мрежа, която и в момента функционира.

„Съпоставката между реално продадената поливна вода и реално изпуснатата от язовирите, е дълбоко пазената тайна от „Напоителни системи“ ЕАД“, твърди Тонев.

Той посочва, че по отчет годните за напояване площи от „Напоителни системи“ ЕАД са общо 7 471 130 декара. От тях за сезон 2023 г., търговското дружество е обслужило по-малко от 300 000 декара, което е около 4%. „Също така е видно, че загубите на поливна вода по съоръженията достигат до 80-90%, т.е. от входящите водни обеми по съоръженията, реално до крайните потребители достигат 10-15%“, коментира Тонев. 

Загубите през цената на водата се заплащат от всички ползватели на услугата “доставка на поливна вода” на “Напоителни системи”, а те от своя страна плащат цена по тарифа на Басейнова дирекция, разкрива механизма на разплащането Тонев. 

В Аграрния доклад 2023 е посочено, че актуваната вода за поливен сезон е 266 637 000 кубика. „Ако приемем, че това са 15% от водата, достигнала до ползватели, това означава, че реално изпуснатата и платена към басейнова дирекция вода е в размер на приблизително 1 800 000 000 кубични метра. Цената на водата за напояване е 0.0015 лв. на кубик. Това означава, че при загуби в размер на 85% от реално изпуснатата поливна вода за сезона, търговското дружество е изгубило приблизително 2 295 000 лева или 1 530 000 000 кубика вода“, пресмята бившият директор в „Напоителни системи“. 

Той е убеден, че на фона на глобалното затопляне и нуждата от ефективно напояване, подобно пилеене на природен ресурс трябва да бъде незабавно спряно, и да се потърси отговорност от всички довели сектора до това състояние.

Експертът е насочил своите разчети и анализ на ситуацията и към министърът на финансите Асен Василев, от когото очаква реакция.