С работещи двигатели 300 трактори са подредени на много места извън Солун и постепенно започват похода си към вътрешността на града. Крайната им цел е да достигнат до 30- тото международно земеделско изложение - Агротика.

Четете още: Докато заседава Европейският съвет: Белгийските фермери планират блокада в Брюксел

 

Фермерските мобилизации в Гърция, както и в цяла Европа, имат за отправна точка натрупаните проблеми, пред които са изправени земеделските производители. 

Негативните ефекти от Ковид пандемията, енергийната криза, драстичното увеличение на суровините и производствените разходи и войната в Украйна са добавени към сериозните щети от климатичната криза, ирационалността на селскостопанския пазар и закъсненията в изплащане на компенсации и субсидии, както и проблемите при прилагане на новата ОСП, съобщават от agronews.gr. 

Тези проблеми създават голяма несигурност за фермерите и земеделските кооперации относно техните доходи и оцеляването им.

Сред исканията на фермерите са намаляване на производствените разходи с адекватна подкрепа, като връщането на акциза върху горивата. Настоява се също така за изплащане на компенсации, особено в районите Тесалия, Еврос и Родос, за да могат фермерите там да оцелеят. 

Преразглеждане на регламента за покриване на новите щети от екстремни метеорологични явления, което ще бъде придружено от съответното увеличаване на финансирането от държавата и средствата на Европейския съюз.

Както навсякъде в Европа, и в Гърция се иска незабавен преглед на недостатъците и подобряване на Общата селскостопанска политика 2023-27.  

Гръцките фермери настояват и за ускоряване на инфраструктурни проекти, свързани с водата за напояване и улесняване на използването на технологии от фермерите. Искат също така улесняване на финансирането на производителите и кооперациите от банковата система за решаване на въпроса с предварителното финансиране за оборотни средства и инвестиции.

Акцентира се и върху укрепването на кооперациите и организациите на производители, тъй като само силното кооперативно движение може да гарантира балансираното развитие на първичния сектор за производителя и потребителя.