Угояване на свинете
Видове угояване при свинете

- период на по-бавно натрупване на месо и увеличено отлагане на мазнини. Започва от 7 месечна и продължава до 10 месечна възраст на свинете.
- период на най-голямо отлагане на мазнини при угояване на свине на възраст над 14 месеца.
Известни са три вида угоявания на свинете.
- Угояване за месо - угояват се млади прасета, като се използва високата им интензивност на растеж. Угояването започва от 3-4 месечна възраст и жива маса 20-30 килограма и завършва на 6-7 месечна възраст при маса около 110 кг. В зависимост от търговското предназначение угояването за месо се разделя на:
- Угояване за бекон - продължава до маса 88-92 кг., като свинете се хранят с
определени храни с голямо участие на мляко и грах в дажбата; угояване за месо за прясна консумация - целта е да се получи нежно и сочно месо с дебелина на сланината до 3 сантиметра като се използва интензивния растеж на прасетата до 7 - 8 месечна възраст и да се достигне маса от 100-115 кг, при добро оползотворяване на фуража - до 4 кг, концентрирана смеска за 1 кг прираст.
- Угояване за месо и мас - получават се по-тежки животни с маса 150 - 160 кг, чиято продукция се преработва в различни видове консерви - в шунка, филета, колбаси и др, или се консумира в прясно състояние. Месото трябва да е ярко червено, а сланината бяла и със зърнеста консистенция. При угояването за месо и мас се залагат прасета на 3,5 - 4 месечна възраст и маса 30 - 40 кг. Животните се угояват до 9 - 10 месечна възраст.
Дебелината на сланината между шестото и седмото ребро да е 5 - 6 см, а разходът на фураж за 1 кг прираст да не превишава 5 кг смеска. Свинете се хранят на воля с пълноценни дажби, като не се допуска преждевременно затлъстяване.
- Угояване за мас - използват се възрастни, изключени от разплод свине майки и нерези. Целта е да се получат доброкачествено месо, мас и сланина. Средният дневен прираст трябва да е над 1 кг при разход на 6 - 7 кг смеска. В зависимост от телесното състояние, възрастта и индивидуалната способност на свинете да оползотворяват храната, угояването за мас продължава около три месеца. През първия месец на угояването свинете имат по-голям апетит, поради което може да се
използват по-евтини и по-обемисти въглехидратни фуражи, които служат за образуване на мазнини. През втория месец апетитът на свинете намалява, поради което количеството на обемистите фуражи се понижава до 25 - 30% от хранителната стойност на дажбата, а се увеличава количеството на концентрираните фуражи. През последния месец на угояването
се използват изключително концентрирани въглехидратни фуражи, защото възрастните свине имат потребност от белтъчини.

Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...

По-високата плодовитост от овцете е постижима
Подхранването с концентриран фураж трябва да започне около 30 дни преди началото на кампанията, като количеството и съставът на дажбата са в зависимост от телесното състояние...

Зърнени фуражи, семена и плодове, подходящи за храна на свинете
Житните са богати на въглехидрати, а бобовите на белтъчини

Препоръки за хранене на свине за угояване
Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж за прасета – угояване може да стане през периода от 20 до 25 кг/живо тегло.