Не бива да оставяте градината без него. Той притежава много ценни качества-вкусната храна е богата на белтъчини, захари, витамин В и С.

Отглеждане на зелен фасул

Отглежда се лесно, вегетационният период е кратък, което позволява да има първа и втора реколта през годината. Зеленият фасул е добър предшественик за другите зеленчуци, защото обогатява почвата с азот. След като времето се затопли достатъчно и няма опасност от слани, засейте семената.

Фасулът може да заеме площите, освободени от:

  • - спанак,
  • - салати,
  • - репички.

 

Възможно е да го засеете и като втора култура и през юли, 20 градуса са оптимални за развитието му. Фасулът не понася продължителните захлаждания и ветровете, сейте го на добре осветени места, но е възможно да използвате и площите между редовете в млади овощни градини или лозя. Сушата го съсипва, където и да го засеете трябва да има възможност да се полива. Засушаването може да предизвика масово нападение на червеното паяче. При силно овлажняване се забавят растежът и плододаването, корените загиват.

Торене и сеене на зелен фасул

Фасулът реагира много добре н а оборски тор даден на предшественика. Основното торене да е с фосфорни и калиеви торове. Азотът се внася преди сеитбата и като подхранване, така се засилва дейността на азотфиксиращите бактерии.

Ниските сортове се сеят на двуредова лента по схема 60-20-8, или в гнезда на разстояние 60-40 см. по 5 - 6 растения във всяко. Високите се се сеят гнездово на разстояние 80 - 90 см в редовете, 50 - 60 см се оставят между гнездата в реда. За 100 кв м са необходими 1 - 1,2 кг семена от пешаците и 0,8 - 1 кг от увивните фасули.

Отглеждане на карфиол като втора култура

Сортът старозагорски чер издържа на бактериоза и мозайка. Съблото е здраво, много разклонено, високо 20 - 22 см, силно облистено. Цветовете му са светловиолетови. Чушките растат по 3-4 на плодна дръжка, в беритбена зрялост са плоски, прави, дълги 10-12см , зелени, без влакна и пергаментов слой и с по 4 оформени зърна. Семената са черни, средно едри. Сортът е ранен, вегетацията продължава 46-50 дни. Не се напада често от бактериоза и мозайка. Отглежда се като пролетна и лятна култура главно за консумиране в прясно състояние. Сортът Пловдив е ран. Има здраво стъбло, височина около 50 см, с бели цветове, разположени в горния и средния пояс на растението по 3-4 на дръжка. Чушките в стопанска зрелост са зелени, дълги 9 - 11 см, цилиндрични, крехки, сочни, без лико. Зърната бавно наедряват и са бели и цилиндрични. Зрее дружно и е подходящ за консервиране.

Сотът Никос се бере до първа слана. Стъблото е слабо, но добре разклонено,високо 10-18 см, слабо приведено.Чушките са плоски, крехки, без влакна и пергаментов слой, жълто кехлибарени с оформени 4 - 5 зърна. Семената са бежови, с черен венец около пъпчето, елипсовидни, слабо сплеснати. До беритбена зрелост стига след 45 - 48 дни, бере се до първа слана. Ползва се за прясна консумация и за консервиране.

Сортът Искър е чувствителен на бактериоза, има здраво високо стъбо и 4 - 5 разклонения по 40 - 45см с бели цветове. Чушките са зелени, прави,10 - 12см дълги, крехки, без лико. Семената са бели, удължени, бъбрековидни. Средно ран сорт, с вегетационен период до 55-56 дни, зрее дружно.

Торене на зелен фасул

Ерусалимският сорт е увивен, с кехлибареножълти, плоски, дълги 11 - 12см, крехки и нежни бобове, с приятен вкус и аромат при варене. Местните сортове Майчин и Райкин са средно ранни или късни и с много добри качества на бобовете.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелен фасул в градината

Да ценим и запазим местните сортове фасул

Зелен фасул - подходящ предшественик за много култури