Майораната е многогодишно растение. Използва се като подправка в свежо и изсушено състояние. Майораната се отглежда чрез разсад и чрез директна сеитба.

Отглеждане на разсад. Семената се засяват на открити лехи в началото на март при сеитбена норма 1,5 грама на квадратен метър. За да се произведе разсад за 1 декар необходими са 20-40 грама семена. След сеитбата семената се покриват с пресят разложен оборски тор. До поникването се поддържа равномерна влажност, тъй като семената са много дребни и се засяват плитко. Разсадът е готов за засаждане в края на май, когато растенията са във фаза пети шести лист.

Подготовка на почвата. Основната оран се извършва през есента. С нея се внасят 2-3 тона добре разложен оборски тор и 40-50 кг. суперфосфат на декар. През пролетта се култивира и се бранува, като се внасят 20 кг. амониева селитра на декар.

Засаждане - готовият разсад се засажда редово на разстояние 80 х 10 - 15 см. При директна сеитба семената се засяват през март на дълбочина 0,5 см. редово или лентово. Между редовете разстоянието е 20 см., а между лентите 80 см. Сеитбената норма е 400-500 грама семена на декар. Във фаза втори-трети лист растенията се прореждат в редовете на 15-20 см.

Грижи след засаждането - състоят се в окопаване, поливане и подхранване.

Прибиране и добиви. Израсналите леторасти се изрязват един-два пъти през вегетацията. Връзват се на връзки. Предназначената за изсушаване надземна маса се прибира по време на цъфтежа. Добивът е 1,5-2 тона свежа маса от декар.