Спефицифи на доматите

Доматите се нуждаят от по-ниска влажност на въздуха. Те по-лесно понасят горещината и недостига на влага в почвата, такива са и патладжаните. Те изобщо не обичат влажен въздух и е добре да бъдат отглеждани навън под леки покрития. Ако има повишена влажност на въздуха, тези зеленчуци страдат от гъбични и бактериални болести, цветовете не се опрашват, реколтата е ниска и с влошен вкус. Затова в хубаво време в оранжерия с домати е добре да се оставя отворено малко прозорче.

Специфики на краставиците

Краставиците, напротив, повече страдат при недостиг на влага в почвата и въздуха. Големите им листа изпаряват много вода, и ако въздухът е сух, корените просто не се справят и листата увяхват. Затова в оранжерията те се чувстват великолепно - енергично изпарявайки водата, те си създават благоприятен микро-климат - почти 100% влажност на въздуха. Именно тази влажност пречи на доматите. Ако започнем да проветряваме оранжерията, страдат краставиците. Затова е по-добре да се разделят, за да се предложи на всяко растение подходящи условия.

Кога и как да поливаме 

Особености на други оранжерийни култури

Същите особености имат и други оранжерийни култури - чушки, патладжани, затова те могат да се съвместяват само с оглед на климатичните им пристрастия.

Оранжериите за краставици и пипер трябва да са:

  • - топли,
  • - задушни и
  • - влажни.

 

Тези за домати и патладжани:

  • - горещи, но добре проветрени.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-важното за вегетационните поливки на зеленчуците?

Мисия невъзможна ли е собственото производство на разсад?

Отглеждане на ранни домати в полиетиленови оранжерии