Отглеждане на разсад домати

Разсадът домати се сее се в топъл парник към 25-30-и декември, така че по време на засаждането разсадът да е на около 75 дни. Използването на по-млад разсад домати се отразява неблагоприятно върху ранозрелостта.

За 1 декар полиетиленови оранжерии се засяват 20-25 гр. семена върху 8-10 м2. Доматите се пикират във фаза „кръстосване" на разстояния 10х10 или 12x12 см, също и в пластмасови кофички.

Подготовка на оранжерията за отглеждане на домати

С подготовка на оранжерията за отглеждане на домати се започва още от есента. Почвата се обработва дълбоко и се внасят 6-8 тона полуразложен оборски тор, 50-60 кг обикновен суперфосфат и 30-40 кг калиев сулфат на декар. Ако полиетиленовото платно е било отстранено, то се поставя отново върху конструкцията десетина дни преди разсаждането на доматите, за да се затопли почвата.

Преди разсаждането на доматите в оранжерията се оформят високи лехи, широки 100 см и с разстояние между тях 50-60 см.

Разсаждане и грижи за доматите

Срокът на разсаждането на доматите в оранжерията е между 20-и март и 5-и април. На лехата се засаждат 2 реда, при 60 см между редовете и 30-40 см между растенията в реда.

За прикрепване на доматите в оранжерията, които се оставят едностъблени, се използва връзка, завързана за основата на-стъблото и в горния край на височина 2 м на хоризонтално опънат тел.

Специално разсаждане на изтеглен нависоко доматен разсад

Около 2 седмици след разсаждането чрез редовно проветряване температурата в оранжерията се поддържа 18-20°С през деня и 12-15°С през нощта, а относителната въздушна влажност 60-70%. По-късно температурата трябва да бъде през деня около 25°С (25-30°С по време на зреенето на плодовете) и през нощта около 16°С, влажността на въздуха се движи между 60 и 70%.

Доматите се окопават няколкократно. Необходимо е да се извърши и 3-4-кратно подхранване през 15-20 дни, като се започне след прихващането. При първото и второто подхранване се дават по 2-3 кг/100 м2 амониев нитрат. Третото подхранване се прави със 100-150 кг/100 м2 оборски тор, размит в поливната вода. Четвъртото подхранване на доматите отново с азотен минерален тор (2-3 кг/100 м2).

Особено внимание се обръща и на напояването на доматите. До формиране на първите плодове доматите се поливат по-малко и почвената влажност се поддържа около 70% от ППВ; през време на плододаването са нужни повече поливки, а почвената влажност трябва да е над 80% от ППВ. Затова отначало се полива с около 25 м3 вода на декар, а през време на масовите беритби - с около 35 м3 вода на декар. Доматите се поливат се с течаща вода. Температурата на поливната вода не трябва да е по-ниска от 20°С.

Извършва се редовно колтучене на доматите.

При отглеждане на домати в полиетиленови оранжерии срещу най-често срещаните болести (листни петна, листна плесен, бактериално изсъхване, фитофтора) се използват препаратите купроцин - 0,4%, ридомил голд - 0,25%, корсейт - 0,15%, дитан М-45 - 0,25%. При нападение от инсекти, включително листни въшки, се използват вазтак - 0,05%, нуреле Д - 0,04%, талстар - 0,03%, каскейт - 0,15% и др. За по-доброто опрашване на цветовете ежедневно около обяд леко се разтърсват теловете, за които са привързани растенията, а при лошо време цветовете се пръскат през 3-4 дни с растежния стимулатор атоник - 5 мл на 1 л вода.

 Сечене по разсада на доматите

Върховете на доматите се прекършват 50-55 дни преди последната беритба, като над най-горното съцветие се оставят един-два листа. Ако растежният връх се отстрани в края на май, окончателното прибиране на продукцията е около два месеца по-късно.

Полиетиленовото платно се сваля, когато времето се затопли трайно над 15°С (в края на май - началото на юни, а може и през юли).

Беритбата на домати отглеждани в оранжерии започва към края на май. От 100 м2 се получават 700-750 кг домати.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Магнезиевото гладуване при доматите е широко разпространено в оранжериите

Върхово гниене по доматите - има различия между отделните сортове

Биологични изисквания за отглеждане на домати