Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови. Срещат се няколко вида елда: многогодишна елда, обикновена елда и татарска елда.Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия.
Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод - торбести кутийки.


Елдата се отглежда лесно. Характерна особеност е, че при посевите от елда естествено не виреят бурени.Така не се налага обработване на полетата с химикали. Друга причина за избягването на употребата на химикали при добивите е, че те действат твърде неблагоприятно на вкуса на зърното. Това прави елдата действително екологично чиста храна.
Любопитен факт е, че на площите в близост до посеви с елда се отчита повишаване на добива на мед - растението действа като магнит за пчелите.


Във Франция е отглеждана предимно заради меда, който се прави от нея. Медът от елда наистина се смята за един от най-вкусните и полезни продукти, които ефективно се борят с простудите и грипа, той е тъмен на цвят.
Елдата е чувствителна към температурите и недостига на влага, която има голямо значение при отглеждането и. Тя е топлолюбиво растение, покълва при температура на почвата 10 г, най-добрата температура по време на цъфтеж е 17 - 25 градуса,чувствителна е на ниски или много високи температури, отглежда се добре близо до водоеми и гори, не понася изсушаващи ветрове, добре вирее на по-висока влажност на почвата.


Елдата за разлика от другите зърнени култури има къс вегетационен период, което я прави изключително подходяща като втора култура след ранни предшественици, каквито са рапицата и ечемикът. При късно зреещите сортове той е 70-90 дни, а при рано зреещите - 65-70 дни. При културните посеви вегетационният период значително се съкращава. Сее се редово, сеитбената норма 3,5 млн. семена на 1 ха. При предшественик зимна рапица срокът на сеитба е след жътва на рапицата е първата половина на юли. Предсеитбената обработка на почвата включва единствено дисковане на растителните остатъци.


Елдата е изключително подходяща за отглеждане у нас и дава много добра възможност за получаване на допълнителен доход от една и съща площ, като втора култура. Положителното при културата е бързото и мощно развитие на растенията, благодарение на което тя успешно подтиска плевелите. След отглеждане на елда, агрофизическите свойства на почвата значително се подобряват, тъй като тя е способна да усвоява хранителни вещества от трудно достъпни съединения.

 


За храна на животните много ефективно се използва плявата от елда.
Високото е съдържание на белтъци, в една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, съдържа много калий, калций, желязо, цинк и фосфор, много е полезна и за децата, защото семената й се отличават с голямо количество фибри. Освен това кашата с елда не натоварва храносмилателната система, защото тя съдържа пектин - вещество, което отстранява от тялото всички вредни вещества и значително подобрява процесите на храносмилане. Елдата се препоръчва при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, за подобряване на кръвообращението, имунната система и за добро зрение.
Растението с триъгълни зърна е полезно, приготвянето на кашата е много лесно и е с добри вкусови качества.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пролетно торене на рапицата

Вредители нападащи рапицата

Отглеждане на овес