Храната е основният фактор за растежа и плодовитостта на зайците. Във зайцефермите за стоково производство се препоръчва всички категории зайци да се хранят с целодажбен гранулиран фураж. Гранулираните фуражи за зайци са за предпочитане, тъй като лесно се транспортират, съхраняват и дозират, а освен това при тях разпиляването и загубата на храна е минимално. Качественият гранулиран фураж за зайци трябва да е твърд, без наличието на прах, а оптималният размер на гранулите е 2.5-5 мм диаметър и 10-21 мм дължина.

Препоръчва се фуражът да е съобразен и с възрастта и предназначението на зайците. Някои от фуражните заводи вече предлагат гранулирани фуражи, разработени по специални рецепти за различните категории зайци - за угояване, за бременни и кърмещи зайки, за малки и подрастващи зайчета.

Комбинираният фураж за зайци трябва да съдържа следните компоненти: люцерново брашно (може да се подмени със сенно брашно), ечемик, пшенични трици, соев шрот, слънчогледов шрот, овес, креда, дикалциев фосфат, витаминен премикс, микроелементна смеска, сол, сурови влакнини, суров протеин.

Не се препоръчва даването на зелени фуражи в големите ферми за зайци, тъй като подготовката им изисква разход на много време и труд, а освен това гранулираният фураж осигурява по-бърз растеж и по-голяма ефективност при зайците за угояване. Освен това прясно окосеното сено и люцерна могат да причинят стомашни разстройства, особено при наскоро отбитите зайчета и тези, които до момента не са приемали подобна храна. За това се препоръчва сеното и люцерната да се оставят за 3-4 дни да изсъхнат и след това да се дадат на зайците.

Зеленчуците (ако са включени в дажбата на зайците) задължително се почистват от полепналата пръст, измиват се и се оставят да изсъхнат и чак след това се поставят в хранилките на зайците.

Не давайте на зайците развалена, мухлясала или плесенясала храна!

Некачествената храна със сигурност причинява стомашни разстройства, може да доведе и до смърт. Некачествените суровини, използвани за приготвяне на комбинираните фуражи, наличието на нитрати, инсекти и гъгрици в зърното също водят до храносмилателни разстройства на зайците.

Задължително е храната на зайците да се съхранява така, че до нея да нямат достъп гризачи, както и други селскостопански животни, тъй като те могат да пренесат редица причинители на заразни болести по зайците. Преходът от един тип храна към друг и замяната на фуража с нов фураж за зайци трябва да става постепенно, като от новата храна се дават малки количества в продължение на няколко дни.

Колко храна е нужна на зайците?

Това зависи от предназначението им.

Зайкините трябва да се предпазват от затлъстяване, тъй като в противен случай се заплождат много трудно. За това по време на случната кампания се намаляват някои фуражи, които водят до затлъстяване - ечемик, царевица, картофи и други, които съдържат голямо количество въглехидрати. Дажбата трябва да е около 35 г храна на 1 кг живо тегло. Препоръчва се зареждането с храна да става веднъж на ден, всеки път по едно и също време.

Зайкините-майки консумират от 250 до 600 г храна на ден, в зависимост от породата и броя на родените зайчетата.

Зайците за угояване се хранят на воля, така че винаги трябва да имат храна в хранилките си. Те се хранят предимно след обяд и вечерта, като приемат храна около 20-30 пъти на ден.

За всички категории зайци при качествена и добре балансирана смеска храненето е на воля.

Водата

Хранените с гранулиран фураж зайци консумират много вода. Заекът пие средно около два пъти повече вода от приетата храна. Така че водата трябва да се дава на воля, като задължително трябва да е чиста и да се сменя всеки ден. За една зайка-майка е необходимо между 250-400 мл вода на ден, а когато кърми малките си, това количество се увеличава на 1 до 3 литра.

Нуждата от вода на зайците за угояване зависи от теглото им, като заек с тегло от 2.5 кг се нуждае от около 0.4 л вода на ден.

Солта

На зайците трябва да се осигури сол в достатъчни количества. Солта се дава под формата на каменна сол за близане на воля или под формата на минерални блокчета.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Режим на хранене при зайците

Опаразитяване на зайците с въшки и бълхи

Промени в поведението на болните зайци

Как изглежда болният заек?