хранене на зайци със сочни фуражиЛистата от кръмното и захарното цвекло, фуражното и главестото зеле се измиват и се дават на зайците в смес с други тревни и листникови фуражи. Те действат слабително. Съдържат лесноусвоими въглехидрати, белтъчини, минерални вещества и витамини. На малките зайчета се дават по 30-40 г, а на възрастните зайци - до 200 г на ден.

Кръмното, полузахарното и захарното цвекло се дават на зайците през есента и зимата. Почистването от пръст и внимателното измиване са предварително условие за използването им. Съдържат лесноусвоими въглехидрати и много минерални соли. Дават се на зайците в същите количества както листата. Съчетаването им с фуражи, действащи запичащо, е задължително при използването им.

Главестото и фуражното зеле и отпадъците от тях не бива да бъдат изхвърляни. Те съдържат много вода, лесноусвоими въглехидрати, минерални соли и витамини. Действат разхлабващо и винаги трябва да се дават на зайците в количества както цвекло и в комбинация с листников фураж, най-вече от дъб, със сено и брашнен концентриран фураж.

От всички сочни фуражи морковите може да се дават в най-големи количества. Значително е съдържанието им на въглехидрати, провитамин А, витамините В1, В2, С и минерални соли. Най-пълно от зайците се оползотворяват морковите, като се нарежат ситно или се настържат и се смесят със смлени концентрирани фуражи. Действат благоприятно на храносмилателната система, предпазват зайците от авитаминози А и С. Почистването от пръст и старателното им измиване на морковите трябва да предшестват използването им. Запасът от моркови за хранене на малките зайчета, бременните и кърмещите зайкини и мъжките разплодници през зимата говори за разбиране значението на правилното хранене на зайците. Лошо съхранените моркови загниват и губят много от хранителната си стойност. На зайчетата от 30- до 60-дневна възраст може да се дават от 50 до 60 г, а след тази възраст - до 200 г моркови дневно. На възрастните зайци дажбата моркови е 350-400 г.