Tuta absoluta (сем. Gelechiidae; разред Lepidoptera) е листоминиращ молец, който предизвиква сериозни икономически загуби, най-много по доматите. Потенциалните икономически загуби при не третирани култури могат да достигнат до 50-100%. Ларвите на листоминиращия молец пробиват листата, стъблата и плодовете. По повредите могат да възникнат и вторични инфекции.

За борба и мониторинг с доматения миниращ молец Tuta absoluta може да се използва специално разработеният от BIOBEST® воден капан Tutasan®.

воден капан TutasanВодните капани Tutasan® се разпределят равномерно в оранжерията (2-3 капана на декар). Водните капани се поставят на височина около 20 см. от почвата/субстрата в реда на растенията. Таблата с вода се пълни до максималното ниво на преливната система. Необходимо е да се добави около 100 мл. растително масло за да се образува маслен слой над водната повърхност. Към капана се свързва маркуча на капковата инсталация. По този начин ще се поддържа необходимото ниво на вода в капана и ще се компенсира изпарението. Преливната система на капана предотвратява загубата на масло чрез източване на излишната вода. В зелената кошничка се поставя капсулата феромон и се затворя с бялата капачка. Кошничката с феромона се фиксира в дупката в центъра на таблата.

Биологична борба с листоминиращия молец Tuta absoluta

За биологична борба доматения миниращ молец може да се използва Macrolophus-System 250.

Macrolophus caliginosus е хищно насекомо, което се храни с ларвите и яйцата на широк спектър от неприятели. Необходимо да се внесе в началото на сезона, тъй като развитието на Macrolophus caliginosus е бавно. След като достиге максималната си сила е изключително ефективен срещу листоминиращия молец Tuta absoluta, въшки, акари, оранжерийната белокрилка.

Macrolophus-System на Biobest съдържа 250 индивида в последен стадий нимфа или възрастни. Внасят се 2 до 4 пъти през интервал 1-2 седмици 0,5-2 индивида на кв.м. Macrolophus caliginosus се използва основно при производството на домати срещу тютюнева и оранжерийната белокрилка.

За повече информация и други ефективни средства за борба с листоминиращия молец Tuta absoluta можете да се свържете с фирма Висер Опора - 02/ 974 3405.