През пролетните месеци  метеорологичните условия непрекъснато се менят. Дръвчетата преминават във фазите набъбване на пъпките, разлистване, цъфтеж, а на някои видове и прецъфтяване. През тези месеци не са изключени н пролетни мразове, които са в състояние да причинят сериозни щети по овошките.

Как да се преборим с вредителите и болестите по овощните дървета

Заедно с развитието на овошките започва развитието и на болестите и на неприятелите. Периодът е рисков по отношение развитие на болести както в хладно и влажно време, така и от презимуващите лаври на възрастните вредители. Предцъфтежното пръскане осигурява защита по време на цъфтежа. Така се предпазват дръвчетата от опасни болести и неприятели. Във фаза цвете бутон сливите се пръскат с:

  • - дитан М 45 – 0,3 %,
  • - купроцин супер М – 0,25 %1
  • - бордолезов разтвор – 1 % и
  • - други подходящи контактни фунгициди срещу ранното кафяво гниене.

 

Полезно - Създаване на овощна градина

Срещу същото заболяване, но при по-хладна и влажна пролет трябва се предпочитат системни фунгициди като:

  • - топсин М – 0,1 %,
  • - фоликур 259ЕВ – 0,1 % и др.

 

Срещу черната сливова плодова оса към разтвора се прибавя и инсектицид като суми алфа 5ЕК – 0,02%, сумитион 100ЕК – 0,075%, нуреле дурсбан – 0,7 %, релдан 40ЕК – 0,12 % и др.

При наличието на силно нападение от брашнеста мана по ябълката, прасковата и къдравост по прасковата, подходящ фунгицид е скор 250ЕК – 0,02 %. За сортовете череша, които са чувствителни на бяла ръжда, подходящ фунгицид е флинт макс ВГ – 0,03 %. Комбинация от изброените препарати, както и от други подходящи и разрешени продукти се прилага и при всички останали костилкови и семкови овощни видове.

Създаването на нова овощна градина е инвестиция в бъдещето

Изборът  на препарати за растителна защита трябва да е съобразен със състоянието на плодните дръвчета и популацията на вредителите.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на подходящи овощни видове и сортове

Срокове за напояване на овощните растения

Кои почви са подходящи за отглеждане на овощни растения?