Правилният избор на овощните видове и сортове е първото и най-важно условие, от което зависи успешното отглеждане на овощните култури.

 

Малките овощни градини се създават, за да задоволяват нуждите на семейството почти през цялата година от плодове. Когато се получава по-голяма реколта, част от нея, особено от малотрайните видове, като череша, вишня, летни круши и ябълки, праскови, малини, касис и кайсии, може да се предлага на пазара. Затова в тези градини се отглеждат много видове овощни култури.

При създаване на овощна градина се подбират видове и сортове, чиито изисквания към климата и почвата съвпадат с наличните условия. Климатичните и почвени условия са подходящи за всички видове овощни култури в подножията на планините (яките), покрай долините на реките, но не в затворени котловини. На места с по-голяма надморска височина (между 600-900 м) и с подходящи почви може успешно да виреят ябълки (с изключение на къснозреещите сортове), летни и есенни сортове круши, череши, вишни, сливи и ягодоплодни култури. Над 900 м може да се отглеждат само ягодоплодни видове.

По-труден е въпросът с избора на овощните видове и техните сортове, когато местата са с благоприятни климатични условия за всички видове, но с недостатъчно подходящи почви и без възможности за напояване. В тези случаи трябва да се избират сравнително по-невзискателни овощни видове, като бадем, кайсия, смокиня, череша, вишня, джанка (афъзка) и слива, а понякога и праскова, но на подходяща подложка. На по-сухи и варовити почви черешата и вишнята трябва да се присаждат на махалебка, която е по-сухоустойчива и по-устойчива на варовик, отколкото дивата череша. На някои от тези места може да се засаждат и круши, но присадени на семеначета от дива круша, а не върху дюлева подложка. Дивата круша е много по-сухоустойчива и не е взискателна към почвените условия. В отделни случаи може да се отглеждат и ябълки, също присадени на семенна подложка. Дюлите трябва да се засаждат само при осигурено напояване.

Сега в овощните разсадници крушите се присаждат на дюлева подложка, а ябълката - на вегетативни подложки. Би трябвало от тези овощни видове да се създават и дръвчета на семенни подложки за нуждите на малките овощни градини.

При избора на овощни видове и сортове трябва да се има предвид и различната им чувствителност към болестите и неприятелите. Овощните култури, които изискват многократно пръскане с препарати, като ябълката и есенните и зимни сортове круши, не трябва да се засаждат във вилни места, където се отглеждат и зеленчуци.

При избора на овощни сортове трябва да се има предвид и кои от тях са самооплождащи се и кои не са.

От видовете овощни култури сега у нас се размножават следните сортове:

Ябълка

Летни сортове ябълки: Виста бела, Хелиос, Реритон, Джърси мак, Прим руж и Молис делишес, които зреят през юни до август.

Есенни сортове ябълки: Озарак голд, Златна пармена и Ландбергска ренета - узряват в края на август - началото на септември.

Зимни сортове ябълки: Групата на Червена превъзходна - Старкримсон, Купър 4, Глостер, Кооп 10, Ервин Баур; Групата на Златна превъзходна - Смути, Белголден, Голден сан ресетинг, Морспър, Мелроуз, Муцу, Карастоянка, Кооп 17, Сплендър, Айвания, Шарден, Фуджи, Грени смит, Английска зелена ренета (за Югозападна България) и др. Плодовете на тези сортове зреят от началото на септември до края на октомври.

Круша

Летни сортове круши: Юнска, Прогрес, Трапезица, Енисейска, Жифардова масловка (върху междинник), Клапов любимец и Вилямова масловка, които зреят от края на юни до средата на август.

Есенни сортове круши: Хардиева масловка, Пакъмс Триумф и Боскова масловка (върху междинник), които зреят през последното десетдневие на август и първата половина на септември.

Зимни сортове круши: Попска круша, Елдорадо, Хардемпонтова масловка и Пас Красен - зреят през втората половина на септември до средата на октомври.

Дюля

Триумф, Асеница, Хемус и др.

Слива

Алтанова ренклода, Нансийска мирабелка, Габровска, Едра зелена ренклода, Тулеу грас, Стринава, Стенлей, Анна Шпет и др.

Джанка

Карловска червена афъзка, Калипетровска червена афъзка, Жълта афъзка от Враниловци, Синя афъзка.

Кайсия

Кишневска ранна, Ърли ред Френч, Унгарска кайсия, Канино, Силистренска късна, Албена, Костюженска, Маркулещи, Ряховска късна, Силистренска компотна, Умберто и др.

Праскова

Прасковата се отличава с голямо сортово разнообразие. В малките овощни градини се засаждат главно сортове праскови за консумация в прясно състояние, от които може да се приготвят и компоти. Такива са: Спринголд - узрява в началото на юли, Кардинал - през второто десетдневие на юли, Колинс - през първото десетдневие на юли, Юлска едра - през втората половина на юли, Редхейвън - в края на юли и началото на август, Глоухейвън - през второто десетдневие на август, Крестхейвън и Сънкрест - през третото десетдневие на август, Файет и Ахелой - в края на август и началото на септември, Рио Озо Джем - през първото десетдневие на септември, Петричка - през второто десетдневие на септември, Съмърсет - през последното десетдневие на септември. За компоти са подходящи сортовете праскови, които узряват през август-септември.

Нектарни

От нектарните (голите праскови) се отглеждат сортовете Реджун, Ню Джърси, Муунгранд, Индипендънс, Сънгранд, Фантазия, Голденгранд, Лейт Легранд.

Череша

Ранни сортове череши: Бигаро Бюрла, Ранна черна, едра Бигаро Моро и Сенека - узряват през първите две седмици от периода на зреене на черешите.

Средно ранни череши: Победа, Хеброс, Бинг - узряват през третата и четвъртата седмица от периода на зреене на черешите.

Късни сортове череши: Козерска, Ван, Гермерсдорфска, Старкинг харди джайънт, Хеделфингска, Райнер, Ламберт, Дроганова жълта и др. Зреят през петата и шестата седмица от периода.

Черешовите сортове са самостерилни, но се срещат и интерстерилни сортове. Такава група образуват сортовете Бинг и Ламберт. При засаждането им трябва да има поне още един сорт череши, за да ги опрашва.

Вишня

Хейманов рубин, М-14, М-15, М-15S, Фанал, Рекселер, Нефрис, Келерис 14, Монтморенси, Сенчеста Морела, Метеор и др.

Дрян

Шуменски продълговат, Панчаревски, Казънлъшки, Крушовиден, Лионска слава и др.

Орех

Перущенски, Прославски, Кукленски, Пловдивски и Силистренски.

Бадем

Нонпарел, Ароматичен, Аспарух, Юбилей, Приморски( хартиено меки), Кримски и Поморие (меки).

Лешник

Трапезундски ран, Бадемовиден лешник, Тонда джантиле, Томбул, Тракийски, Ата баба, Римски лешник.

Ягода

Покахонтас, Горела, Холидей, Кембридж фаворит, Белруби, Зенга зенгана, Ред Гаунтлет и Веспер.

Малина

Български рубин, Шопска алена, Нюбург, Ралица, Виламет и Люлин (ремонтантна).

Къпина

Торнфрий (без бодли), Смутстем (без бодли), Бойсен (с бодли).

Касис

Балдуин, Котсуълд крос, Победа, Богатир.