Цъфтежът на лозите в основните лозарски райони у нас започва в края на май - началото на юни. За по-високите места с по-хладен климат цъфтежът на лозите настъпва по-късно - към средата или втората половина на юни. По-високата температура в началото на вегетацията може да ускори цъфтежа на лозитеСортове лозе, които напъпват по-рано (Перла, Димят и др.), цъфтят по-рано.

Цъфтежът на лозите започва бавно към 6-7 часа сутринта, към 9 часа се усилва и към 11 часа почти спира, за да започне пак на следващия ден. Оптималната температура за цъфтежа е 25-30°С. Под 15°С цъфтеж, макар и бавно, може да има, но оплождане на лозите няма, тъй като прашецът под тази температура не покълнва. Затова, когато след започване на цъфтежа времето се захлади, лозите силно изресяват.

За правилното оплождане на лозите освен подходяща температура е необходима и умерена атмосферна влажност. Прекомерно сухият въздух, както и честите превалявания пречат за доброто опрашване.

При благоприятна температура и влажност попадналият върху близалцето на плодника прашец прониква в него и извършва оплождането. От плодника впоследствие се образува зърното на гроздето. Тъй като плодникът има четири семепъпки, би трябвало и зърното да има четири семена, но това рядко се среща. Най-често семената в едно зърно са от 1 до 3.

С някои мероприятия може да се подпомогне правилното оплождане на лозите, а с други да се затрудни. По време на цъфтежа на лозите например трябва да се избягват обработките на почвата и напояването. Не бива да се допуска да има леторасти, паднали на земята. От значение е и качественото превързване на леторастите - да не се събират леторастите накуп, за да не се заглушават ресите. Сортовете с функционално женски цветове трябва да се опрашват изкуствено с активен прашец от други сортове.

По-голямо внимание се изисква по отношение на пръскането на лозите по време на цъфтежа. В този момент ресите са най-чувствителни към маната, защото след падането на калпачетата плодниците се откриват, а те не са напръскани за мана, вероятността да бъдат заразени е много голяма. Ето защото се препоръчва в края на цъфтежа да се извършва допълнително пръскане само на ресите.

Предпазно пръскане на лозовите насаждения срещу мана се прави с медни средства: Бордолезов разтвор - 1 %, Купроцин - 0.4%, Купроцин супер - 0.3%, Шампион 50 ВП - 0.15%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0.15%, Купроксат ФЛ - 0.3%, Купросейт 45 ВП - 0.3%, Косайд ДФ - 0.18%, Косайд 101 ВП - 0.15% и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Безсеменни сортове лози

При променливо време, болестите са сериозна заплаха за гроздето

Лозова краста не е мана по лозата