При подходящи сезонни условия за развитие на мана и оидиум по лозата, каквито са настоящите, както и наличието на запаси от зараза, се създават критични моменти за осигуряване на гроздовата реколта.

Мана по лозата

Маната напада всички зелени части на лозата. По-листата и се развиват бледозелени воднисти петна с бял плесенов налеп от долната им страна. Впоследствие листата прегарят. Силно уязвимина болестта са ресите и завръзите. Те също се покриват с бял налеп, потъмняват и изсъхват (цялата чепка). Зърната с големина на грахово зърно са почти защитени от заразяване, както и при температури над 28- 30oС, ниска атмосферна влажност, застаряли листа и дървесина. Но при градушки, внезапно създадени условия - температура между 18-28 до 30 oС и влажност над 80 на сто, болестта избухва и бързо нанася големи щети върху лозата. Затова готовността за борба с болестта не отпада. Това е особено важно през периода на нарастване и цъфтежа на ресата, когато формирането на зелена маса е много бързо, а и условията за развитие на маната са налице.

Опитът показва, че комбинирането на системни, с лекуващо действие препарати, като акробат МЦ, ритомил голд и други (с трайност 10-12 дни действие) инхибират заразата преди тя да въздейства, а също и проникналата зараза в тъканта - с контактно действащи препарати като полиран ДФ, бордолезов разтвор, купроцин - с предпазно действие, дава голям ефект. Следва да се знае, че е необходимо тези контактно действащи препарати да се редуват със системните. Със съдържанието си на мед те осигуряват нормално развитие и узряване на леторастите. С това се повишава и тяхната устойчивост на болести.

Брашнеста мана

Брашнестата мана или оидиумът се проявява около средата на юни и силно се развива през юли. Нападат се всички зелени части. Върху младите леторасти, листата и четките петната се покриват със сиво-белезникав налеп, който скоро се изгубва и на мястото му остава ръждива тъкан. Налепът върху листата е отгоре, за разлика от този при маната. Те се деформират и прегарят. В борбата срещу оидиума са много подходящ серосъдържащите средства като тиовит джет 80ВГ, каратан 35ЛС, кумулус ДФ и други, а също системнодействащите – флинт макс ВГ, байфидан 250ЕК, топаз 100ЕК, рубиган 12ЕК и др. Те могат да се използват в комбинация с използваните срещу маната, с изключение на бордолезовия разтвор.

Сиво гниене

Сивото гниене при захлаждане на времето и висока въздушна влажност нанася през някои години големи вреди върху съзряващото грозде. При белите сортове лози ясно личат светлокафявите петна по кожицата на зърната, която лесно се свлича и оголва месото. Тези петна при зърната на черните сортове са трудно видими. Най-податливи на заболяването са сортовете с нежна ципа (кутикула), за разлика от тези с дебела. За борба с тази болест е подходащ Топсин М, комбиниран при последно пръскане срещу маната. Подходящ е и фолпан 80ВДГ. С някои от тези препарати при необходимост се пръска два-три пъти преди гроздобера.