Драматичният ръст на разходите, на който сме свидетели, означава, че още отсега е добре да планирате бъдещите си разходи по животните, така че бизнесът ви да не се окаже неподготвен за трудни решения през есента, пише британското специализирано издание за фермери fwi.co.uk.

Цветан Филев: За разлика от шаха, в живота играта продължава и след мата

Колкото по-рано, толкова по-добре - това е мантра на земеделските консултанти, които работят с говедовъди и овцевъди, за да им помогнат да се адаптират към значителното поскъпване на цените на фуражите, торовете и горивата.

Повишените разходи вече се отразиха върху поведението на фермерите, смятат консултантите Рейчъл Мегарел и Джон Мур.

Фермерите се държаха настрана от младите животни на пролетните пазари, отбелязват те.

Всъщност, за някои бизнеси е по-добре да продадат угоените животни и да купят на по-ниска цена по-млади, които ще пасат, размишляват експертите.

Правилното решение е различно за всяка ферма.

Най-важното е да имате план и да го обновявате с промяната на цените на пазара.

За да не бъдете неподготвени за есента и зимата, поемете контрол върху процесите във фермата.

Лятото ще се отрази добре, ще облекчи някои проблеми, но на това не може да се разчита за дълъг период от време. Важно е да се планират различни сценарии за ранна продажба на запаси и закупуване на фураж. Най-лошото, което може да ви застигне, е наесен да останете с недостиг на фураж и да трябва да плащате повече, казва Мур.

Някои от неговите клиенти са установили, че по-високите цени на торовете, горивата и разходите като цяло повишават бюджета за изхранване на крава през зимата с повече от 80 паунда. Тази сума е сериозна и означава, че трябва да се действа разумно.

Съвети за планиране на паричния поток

Планирайте следващите 12 месеца, като прегледате приходите и разходите (въз основа на текущите цени). Използвайте миналогодишните сметки, за да се ориентирате какво предстои.

Ограничете разходите, продайте излишните запаси и не преставайте на наблюдавате паричния поток.

Актуализирайте данните, когато постъпи нова информация.

Идетнифицирайте жизненоважните харчове и наблюдавайте ефекта върху здравето, добивите, темпото на растеж, ефикасността, плодородието и т.н. Не се поддавайте на земеделски практики със съмнителен краен резултат и не забравяйте, че евтиното понякога излиза скъпо.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Икономисти: Положението с инфлацията не е никак розово

Колко пари са предвидени за земеделие в актуализацията на държавния бюджет?

Какво ни казахте: Не искаме данък върху субсидиите