През първите месеци на 2022 г. инфлацията в България надвишава значително средната инфлация в ЕС и еврозоната. Това се казва в Годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН, който изследва икономиката през 2021 г. и представя прогнозни оценки за икономическото развитие до 2024 г.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

През тази година се очаква реалният растеж на БВП у нас да намалее до около 2% и до 2024 г. плавно да се възстановява до средните равнища преди пандемията. Инфлацията за целия прогнозен период ще бъде по-висока от обичайната през последните години, като прогнозата е да e особено висока – близо 14% на средногодишна база, през 2022 г.

Голяма е вероятността тази година българската икономика да стагнира при задълбочаването на военния конфликт в Украйна. Това е възможен сценарий, тъй като по-високите цени на енергийните ресурси оскъпяват и правят неконкурентно производството при свиване на външните пазари. 

Сред вътрешните причини за по-високата инфлация трябва да се добави и вероятната спекула с цените на горивата и стоките от малката кошница. До нея се стига заради слабоконкурентния български пазар, който позволява картелно и донякъде монополно повишаване на цените на стоките от първа необходимост. 

Икономическа несигурност поради военния конфликт в Украйна води до ценово презастраховане в търговските контрагенти. Като предпазна мярка те вдигат допълнително цените на стоките, което отчасти обяснява по-високата инфлация в България спрямо ЕС и еврозоната.

Извън по-ниския икономически растеж, очакванията са за възможна заплаха от нова Ковид вълна, проблеми с инвестициите, доставките и заетостта, растящите цени на енергийните ресурси и инфлационен натиск. Санкциите на Европа за отказ от внос на руски газ и нефт може да доведат до сътресения в световната икономика като цяло.

С пълния текст на Доклада на икономистите от БАБН може да се запознаете ТУК.