Когато ножът опря до кокала и браншът отново заговори за освобождаване на субсидиите от данъчно облагане като антикризисна мярка, фермерите затаиха дъх в очакване. В това отношение колегите им в други страни членки са с едни гърди напред, но национално решение от нашите управници засега липсва. 

Производители: Искаме данъчна ваканция за субсидиите

През последните няколко седмици у нас се шуми единствено около новината за допълнително извънредно подпомагане по три механизма за общо 370 млн. лв. Но дори Министерството на земеделието да договори с финансовото министерство максимума от тези предварителни разчети, остава страхът, че парите няма да стигнат до производителите на светло. 

Те нееднократно са посочвали, че голяма част от пряката безвъзмездна помощ потъва в нечии джобове. Нещо повече, всички тези милиони реално не са чак толкова много, след като бъдат обложени с данък. 

На заден план сякаш остават онези механизми, които също биха помогнали, но индиректно и то в дългосрочен план, а освобождаването на субсидиите от данък е един от тях. Така смятат и 92% от участниците в нашата тематична анкета, която е заинтригувала близо 1200 от читателите на Агри.БГ.

Топ отговорът, получил подкрепата на 84% от фермерите, е че подпомагането по всички мерки и схеми трябва да бъде освободено от данък. Други 7% също подкрепят идеята, но с уточнението, че това трябва да се промени само за приоритетните сектори. Още 1% са се изказали „ЗА“, но само временно, докато трае несигурната икономическа обстановка.

Едва 3% от анкетираните не виждат смисъл от подобна антикризисна мярка, като имат различни съображения. За 2% плащането на данък печалба върху субсидиите не е проблем. Други 1% споделят същото мнение, но допълват, че са нужни други данъчни облекчения и компенсации. Нито един няма претенции относно намаляването на 15-те процента данъчно облагане.

Има и още един въпрос, на който фермерите чакат отговор, откакто се вдигна осигурителният праг. Тогава земеделският министър обеща механизъм на подпомагане, който да компенсира това увеличение.

„На фона на повишените цени на торове, препарати, горива и т.н., ни натовариха допълнително с по още 80 лв. осигуровки. Тогава министърът заяви, че ще създаде механизъм за подпомагане, така че земеделските производители да нямат увеличени разходи по това перо. Какво стана?!“, недоумява читател на Агри.БГ. Ние ще попитаме, но отговор не знаем дали ще дочакаме.