За повече от 10 години на национално ниво постигнахме много за поддържане на оптимална среда за труд и живот на българските тютюнопроизводители, свързано с нормативна уредба, финансови инструменти и пазари. Това каза Цветан Филев, Председател на “Национална асоциация на тютюнопроизводителите -2010” (НАТ-2010) и Президент на Европейска междубраншова организация (ELTI) в сферата на суровия тютюн в европейски съюз (ЕС), по време на двудневното тютюнево събитие WT Europe, София, 18-19 май 2022. 

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

“При липса на европейско финансиране за сектора, в преговори с няколко поредни правителства и Европейска комисия на ЕС, с решения на Народното събрания на Република България е договорена финансова схема необвързана с производството за референтен период 2007-2009 година, а именно Преходна национална помощ за тютюн, която функционира 13 поредни години, включително и през настоящата 2022 година”, каза Филев. 
През 2021 година по настояване на НАТ-2010 пред министерство на земеделието, за първи път бе договорена национална помощ по схема de minimis в размер на 3 000 000 лева за тютюнопроизводителите или по 1200 лева на хектар (600 евро на хектар) за компенсиране на високите разходи и повишени цени на газ, горива, торове и препарати, отбеляза той. 

Относно новият програмен период (2023-2027) на бъдеща Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, по предложение на България одобрено от ЕП и ЕК на ЕС, схема Преходна национална помощ ще продължи да функционира с нова референтна рамка не по-късна от 2018 година, припомни председателят на НАТ-2010. 

“Както в ЕС, така и в България браншът работи в условия на пазарна икономика. Преди старта на всеки стопански цикъл на съответната година земеделските стопани сключват предварителни договори за производство и реализация на тютюн с търговските оператори, с което се осигурява предварителен пазар за тютюна. На ниво UNITAB и ELTI водим постоянни преговори с тютюневата индустрия за сигурни и дългосрочни пазари за тютюна от европейския съюз, в това число и за суровината произвеждана от българските тютюнопроизводители”, каза Филев и допълни, че във връзка с Рамкова конвенция за контрол на тютюна (РККТ) на Световна здравна организация (СЗО) преди всяка Конференция, включително COP6, COP7, COP8 и COP9 съответно в Москва 2014, Ню Делхи 2016, Женева 2018 и Хага 2021, НАТ-2010 активира правителството на Република България и министерство на земеделието, български експерти да представляват и защитават националната и европейска позиция в защита на сектор “Тютюн”. 

“На база опит и рутина, придобити през годините смятам, че за стабилно развитие на бранша на европейско ниво, са нужни постоянни и единни действия от страна на ELTI, UNITAB, FETRATAB и браншовите организации на страните членки, водещи до конструктивен диалог и добри резултати в комуникацията с национални и европейски институции. 

За разлика от шаха, в живота играта продължава и след мата!”, заключи Цветан Филев.