Наближаването на Великден не носи добри новини за сърбите. Към вълната от повишения на цените на пазарите през последните седмици се присъединява и поскъпването на месото и месните продукти, тъй като правителството на Сърбия отмени част от наредбата за ограничаване на цените на основните хранителни продукти, свързани със свинското и пилешкото месо, информира OzonPress. 

Симеон Караколев: Очакваме всички агнета да бъдат реализирани по празниците

Проверка на пазара сочи, че дни преди Великден цените на прасенцата се покачват. Към това трябва да се добави и дефицитът на прасенца. Така според прогнози цената на кг живо тегло може да достигне до 500 динара (8,33 лв.).

Сегашните цени са около 400 динара за килограм (6,70 лв.), казва свиневъдът Никола Лазович от село Катърга. Той не изключва тенденцията цените да вървят на горе да продължи. Според него основната причина е, че производството на прасенца в Сърбия е потиснато от години.

Сегашните цени на прасенца от 25 до 30 килограма са около 400 динара за килограм живо тегло. Моето мнение е, че това е следствие от нарастващия брой разплодни прасета, свине майки, които ни доставят прасенца. Така стигаме до там, че все по-малко ферми се занимават с този вид производство и това е основната причина за покачването на цените. Предстоящите празници са едни от дните в годината, когато производителите могат да получат компенсация за тежкия си труд. Има все по-малко и по-малко прасета и очаквам тази цена да се запази през следващия период и може би дори да се увеличи, допълва Лазович. 

Според него държавна подкрепа има, но тя не е целева и насочена към производителите на прасенца.

Подпомагането е насочено към отглеждане на глави за разплод и глави, предадени в кланици, що се отнася до свинете за угояване. Все още няма целева мярка за производството на прасенца. Надявам се, че държавата ще намери начин и ще предложи мерки, които да насърчат производителите да се занимават с производство на прасенца, казва Лазович, който само преди няколко години решава да напусне Белград и да се засели в село Катърга.

Това беше идея от ученическите години. Не съжалявам, че се насочих към свиневъдството. Спорно е обаче дали човек може да се издържа така, допълва фермерът. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

И животновъдите излизат на протест

Теодора Вълова: Цената на овчето мляко с 60 ст./л надолу през март, фуражите отново поскъпват

Сметки: Какви субсидии получават животновъдите в Сърбия и Хърватия?