В четвъртък, 30 март, животновъди от цялата страна ще излязат на протест на граничния пункт "Кулата", ако не получат реакция от Министерство на земеделието и Агенцията по храните относно вноса на македонски агнета в България, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

“Изцяло подкрепяме протестите на зърнопроизводителите, като ние - животновъдите, ще протестираме на граничния пункт “Кулата”.

Причините за нашето недоволство са влизащото агнешко месо от Северна Македония в страната на много ниски цени. Очакваме реакция от Министерство на земеделието, но най-вече от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и справяне с тази ситуация, в противен случай ще протестираме. 

Евтиното македонско агнешко месо в търговската мрежа означава нереализиране на 50 000 български агнета, което пък означава, че догодина ще имаме 50 000 по-малко овце”, обясни пред Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев, който и ще организира евентуалния бъдещ протест.

Наскоро Караколев коментира в социалните мрежи промоция в една от големите търговски вериги на агнешко с произход Северна Македония.

“Сърдечно “благодаря” за навременната подкрепа на родните овцевъди! В тази сложна и тежка икономическа обстановка за българските животновъди тази “акция” се явява силна и навременна подкрепа! Това, да пуснеш с 30% по-евтино македонско агнешко в началото на великденската кампания, е “точно в целта” за българските овцевъди! Дали не е по-добре да подпомагат директно веригата, или пък македонските овцевъди?! На тях ще разчитате да осигурят продоволствието при нужда”, пише в профила си Караколев.

Иначе Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви три дати, в които ще протестира. Това са 29, 30 и 31 март. Фермерите ще протестират на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Ден по-рано, 28 март, пък е предвиден протестът на малинопроизводители, овощари и оризопроизводители. Те дадоха заявка за това още тази седмица. Въпреки новината за 80% дотиране на водата за напояване обаче фермери съобщиха за Агри.БГ, че няма да отменят протестите, а напротив - продължават с тях.