Търговията за Великден все още набира скорост, като очакванията са всички агнета да бъдат реализирани по време на празниците, при това на удовлетворителни цени и за производителите и за купувачите. Така Симеон Караколев коментира за Агри.БГ ситуацията на пазара на агнета преди празниците. 

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

От Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите все още очакват първата информация за хода на контрола върху вноса на агнешко месо по границите.

Овцевъдите се интересуват дали голям интерес за внос от Северна Македония. От значение за тях е също така на каква цена ще бъдат предложени за българския пазар и румънските агнета. Макар северните съседи да постигат цени, близки до нашите, за по-големи количества е нормално да предложат доста по-съблазнителни ценови нива и това директно ще рефлектира върху продажбите на родната стока.

Износът на българско агнешко месо е почти затихващ.

През тази година за католическия Великден, който е в неделя има направен експорт към Хърватска и Италия, но в съвсем ограничени количества. 

„В късите вериги на доставка 12 лв./кг живо тегло е цената за купувачи, които вземат директно агнета от фермите. За продажба на едро обаче за търговците е приемливо да купуват агнета на около 9 лв./кг без ДДС“, каза още Караколев. 

От думите му стана ясно, че агнетата се търгуват най-добре на българския пазар, тъй като тук се постига най-висока стойност. За пример Караколев посочи Македония, където закланите животни от фермите се продават на 8 евро/кг, а ние постигаме 12 лв./кг (6 евро) още на живо тегло.

Става дума за сериозна разлика, която не се дължи на субсидиране, работи се с по-малко разходи, правят се три оагвания за две години и това води до различен резултат. 
Караколев препоръчва фермерите да не рискуват с прекомерните очаквания за високи цени, за да не останат с непродадени животни и след това да продават на каквато и да е цена, за да се отърват от стоката. 

През миналата година по неофициална информация над 20 000 български агнета останаха нереализирани след празниците.