Цената на овчето мляко се срина с 60 ст./л през този месец, въпреки че фуражите отново поскъпнаха, коментира за Агри.БГ Теодора Вълова, собственик на стопанство с 1000 овце и 40 крави. От първи март овчето мляко се изкупува на 1.90-2 лв./л, което е около 60 ст. надолу. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Слънчогледовият шрот вече е на 680 лв./т, месец по-рано е бил с 30 лв./т по-евтин. При това положение работим на загуба от предаденото мляко. 

Вече 5 години ферма Вълови има два магазина в Плевен, в които предлагат собствената си продукция. Към фермата има изградена малка мандра по наредба 26, но там Теодора не успява да преработи цялата продукция, затова част от овчето мляко се предава на друго преработвателно предприятие. Кравето изцяло се поема от собствената мандра. 

Теодора Вълова: През последната година хората осезаемо избягаха от веригите, поне за млечните продукти. Заради високите цени, все по-често предпочитат да обикалят повече, за да стигнат до малък магазин, отколкото да плащат солено за същата стока в хипермаркет. Веригите изкуствено надуват цената на гърба на производителя. 


От продуктите, които предлага Теодора, смята, че няма фаворит – всичко се търси, клиентът като влезе взема от кофичка кисело мляко до сирене и кашкавал, става ясно от думите и. 

В двата магазина има поставени и млекомати, към които има огромен интерес. Високите цени във веригите още повече стимулирали търсенето, тъй като на машините, цената е наполовина от преработеното в кутия, която мина вече 4 лв. на места. 

„Донякъде магазините са спасение за животновъдите, макар и там да има разходи – наем, работна заплата, режийни, логистика, но дори и в тази ситуация, млякото излиза на по-добра цена, отколкото като се предава на други мандри“, казва Вълова.

Предпразнично: Поне 12 лв. /кг живо тегло искат овцевъдите за агнетата по Великден

За веригите пък Теодора дори не иска да коментира, получавала е предложение да влезе в една от тях, но съвсем не я устройва да плаща входни такси и да й извиват ръцете, като в крайна сметка се оказва, че ще работи на загуба. 

Тъй като фермата е на главен път, все по-често спират и преминаващи, щом видят, че в стопанството има и мандра. „На хората хем им е интересно къде се добива и преработва млякото, хем спират да си вземат нещо истинско.

Имам клиенти, които категорично отказват да купуват от големи магазини“, казва още младата жена. Засега Теодора няма проблеми с работниците, но за целта е механизирала всичко във фермата.