Новата цена на агнешкото месо за предстоящите празници вече се коментира усилено от стопаните, които отглеждат животни.  Малко повече от месец преди Великден най-често споменаваната цена е около 12 лв./кг живо тегло от фермите.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„Разликата от миналата година е само 2 лв. отгоре и изобщо няма да ни донесе печалба, в най-добрия случай ще бъдем на нула. Калкулацията ми показва, че агнето се самоизяжда, защото успяваме само да покрием разходите“, коментира за Агри.БГ Теодора Вълова, която стопанисва голямо стадо в плевенското село Писарово.

Всеки разбира се сам определя точната сума, някои овцевъди са склонни да продават дори на 10 лв./кг, а други искат поне 15 лв./кг. Пазарът ще определи крайната цена в дните преди празника, защото инфлацията с бързи темпове изяжда доходите и на купувачите. 

В силистренското село Иширково стопаните очакват около 11-12 лв./кг живо тегло, разликата от миналата година е символична, но по-добре животните да се продадат, отколкото да остана и да се чудим какво да ги правим“, сподели Тихомир Христов. Все още при него не са идвали купувачи, но се надява да се раздели със стоката, предвидена за Великден. 

За агнета до 15 кг в Кърджалийско искат 18 лв./кг живо тегло, а когато животното е между 15 и 20 кг, стопанинът търси 15 лева. По-едрите изкупвачи, които търсят количества също се въртят около цената от 12 лв./кг. 

Рандеманът при агнетата е около 50%, което на практика означава, че от 20 кг агне, за готвене ще останат десетина, а цената за тях ще бъде двойна от платената във фермата.

Най-важното в този случай обаче е гаранцията, че получаваш продукт, който не е преминал през ръцете на прекупвачи и не е натрупал сериозен престой по хладилниците в очакване на купувачите.

В магазин от голяма търговска верига през миналата седмица цената за предна половинка беше 20 лв./кг, за задна половинка - 21 лв./кг, а за агнешли котлет с ребра - 19 лв./кг. 

В същото време цената на млякото се срива, а фуражите продължават да поскъпват.

„Слънчогледовият шрот е 30 лв. по-скъп на тон спрямо предходния месец, когато вървеше на 650 лв./т, а в същото време цената на млякото става все по-ниска. В тази ситуация дори ще работим на загуба и трябва да търсим средства, за да ги покриваме“, уточнява младата животновъдка, която отглежда стадо от 1000 овце.

През тази година е оставила много малко агнета, тъй като е преценила, че парите, които се влагат в отглеждането на едно такова животно едва покриват разходите и за стопанина остава само един тежък денонощен труд. 

Два фирмени магазина има ферма Вълови в Плевен, от продуктите на стопанството може да се купи и от самата ферма. През последната година осезаемо се е увеличил интересът към готовата продукция, защото все повече хората бягат от веригите.