Докато напрежението у нас расте с всеки изминал час заради предложението България сама да се откаже от забраната за внос на украинско зърно в ЕС, унгарският министър на земеделието Ищван Наги не закъсня да увери фермерите, че ще получат защита. На среща със словашкия министър на земеделието и развитието на селските райони Йозеф Биреш в Братислава той напомни, че “скоро ще достигнем важен краен срок” и се ангажира с въвеждането на национална мярка за спиране на вноса на украинско зърно, ако такава не бъде наложена на ниво ЕС, пише Agarszektor. 

И в Генерал Тошево реагираха: Готови сме за протест!

Забраната за внос на украинско зърно в ЕС изтича на 15 септември и мярката категорично трябва да бъде удължена. Ако е необходимо, ще запазим забраната за внос с национална мярка, с която ръководителят на словашкото министерство се съгласи, заяви Наги. 

Тази сутрин земеделският министър сподели видео на страницата си във Facebook, в което обяви, че той и колегите му от Румъния, България и Словакия са се споразумели, че ако забраната за внос на украинско зърно в ЕС не бъде удължена след 15 септември, след това държавите ще действат индивидуално в рамките на своята компетентност. С други думи, забраната за внос на украински селскостопански продукти ще се проведе под националната юрисдикция. 

Ищван Наги посочи още, че ако не бъде удължена забраната за внос, такава ще бъде наложена не само на четири продукта, както беше досега

Не бива да изпускаме от поглед първоначалната цел на коридорите за солидарност - да се улесни износът на украински селскостопански продукти за нуждаещи се страни. Необходимо е украинското зърно да се върне на традиционните експортни пазари, така че основната ни цел остава да улесним транзита. За тази цел страната ни предоставя средства за развитието на широката и стандартна железопътна мрежа в близост до унгарско-украинската граница и за увеличаване на капацитета за претоварване, за да се улесни транспортирането на селскостопански продукти, подчерта Ищван Наги.

Министърът на земеделието не пропусна да отбележи и тежката ситуация в Словакия

Страната е изправена пред подобни на нашата страна предизвикателства, складовете са пълни, а реколтата от слънчоглед и царевица тепърва започва. Пазарът за продажба на зърно е спрял, допълни Наги. 

За него високите транспортни разходи са един от основните проблеми. 

Затова продължаваме да препоръчваме въвеждането на прогресивна транспортна система, финансирана от фондовете на ЕС, която трябва да отчита дължината на маршрута, необходим за прехвърляне на продуктите до целевите пазари. Удължаването на забраната за внос на зърно заедно с подпомагането на транзита ще помогне за справяне с трудностите, подчерта Наги. 



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Премиерът смята за правилно да бъде освободен вносът от Украйна

Илия Проданов: Няма да допуснем да се отворят границите за украински слънчоглед

Полша ще удължи забраната си за украинско зърно