Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, заяви премиерът Николай Денков в сряда преди началото на правителственото заседание. 

Вижте още: Кирил Вътев: Не сме имали разговори относно падането на забраната за внос на зърно от Украйна

 

Според него освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, което ще подпомогне хората с ниски доходи. 

Горещата тема в момента у нас е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави. "Има две гледни точки – на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора“. Втората гледна точка е на правителството, което има грижата да осигури по-ниски цени на хранителните стоки и на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ без да се помпа инфлацията и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители", твърди Денков. 

Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки, ще намали инфлацията, което ще подпомогне хората с ниски доходи, ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ“, смята той. 

Сметките на правителството сочат, че за 2023 г. пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са 146 млн. лв., които биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура, или за подпомагане на земеделския сектор, сочат правителствените разчети. Тези средства ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари.

Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен като за тази година са изплатени предвидените за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лв. от субсидии и помощи, каза Николай Денков. Той е изненадан, че "сектор, който получава 2 млрд. лв. за година, може да твърди, че липсва каквато и да е държавна подкрепа". Премиерът смята твърдението, че държавата няма грижа за сектора за невярно и препоръчва и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания. 

Вижте още: Илия Проданов: Няма да допуснем да се отворят границите за украински слънчоглед

 

Акад. Денков съобщи, че от началото на септември се водят разговори за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. От думите му стана ясно, че ще бъде обсъден и предложен механизъм за ограничаване на тези надценки като временна мярка за подкрепа на производителите и потребителите. 

Освен това ще се искат от Европейската комисия допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители особено на тези на слънчоглед. Предстои обсъждането и на други мерки, с които според министър-председателя ще бъде проявена национално отговорна грижа за цялото общество, а не само за един сектор в държавата.

Само преди ден в Икономическата комисия на Парламента беше гласувано предложение от няколко депутати, което предвижда България да не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна”.